Sorodne objave

 

Na zunanji kopenski meji Evropske unije med Slovenijo in Hrvaško se je ta teden uspešno zaključila že tretja faza skupne operacije Neptune 2010, ki jo je skupaj s slovensko policijo organizirala agencija Frontex, tj. agencija za vodenje operativnega sodelovanja med državami članicami EU na zunanjih mejah.

Operacija, namenjena odkrivanju in preprečevanju ilegalnih migracij, je potekala skoraj ves mesec, od 28. septembra do 26. oktobra 2010, istočasno pa so jo izvajali tudi na Madžarskem, na zunanji schengenski meji s Srbijo.

V Sloveniji je potekala na območju koprske in postojnske policijske uprave, na delu zunanje meje, ki je zaradi bližine Italije še posebej privlačen za  nedovoljeno prehajanje meje.

Gennaro

Slovenskim policistom se je med operacijo pridružilo 12 policistov iz Nemčije, Litve, Latvije, Romunije, Bolgarije in Madžarske, na podlagi sporazuma o sodelovanju med Hrvaško in agencijo Frontex pa so kot opazovalci sodelovali tudi štirje pripadniki hrvaške mejne policije.

NEPTUN001

Slovenski in tuji policisti so uspešno opravili svojo nalogo, saj je bilo v tem času odkritih 34 ilegalnih prehodov državne meje. Med prijetimi ilegalci je bilo največ državljanov Brazilije in Afganistana.

frontex Več o agenciji Frontex na spletni strani: www.frontex.europa.eu

 Več statističnih podatkov na spletni strani: Nedovoljene migracije na območju Republike Slovenije

Več o tovrstnih skupnih operacijah tudi v prispevkih:

V operaciji Neptune 2010 na slovensko-hrvaški meji sodelovalo 15 tujih policistov

Slovenski in tuji policisti skupaj v Frontexovi operaciji Neptun 2009