Sorodne objave

 

S ponedeljkom se začne nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, ki bo potekala od 1. do 14. oktobra 2018. Začelo se je obdobje, ko je svetli del dneva krajši, zmanjšano vidljivost pa povzročata tudi občasna megla in slabo vreme. Vse to vpliva na varnost v prometu, še posebej najbolj ranljivih skupin udeležencev. Pešci, poskrbite za svojo vidnost, vozniki, bodite pozorni nanje!

posveti-mi-pozornost6

Več o preventivni akciji najdete na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa 


Policisti bodo v tem času izvajali poostrene nadzore in obenem opozarjali na varno udeležbo v prometu:

  • izvajali bodo krajše poostrene nadzore tam, kjer je največja problematika varnosti pešcev, predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih območjih. Pri tem bodo pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitve (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) ter na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.);
  • pešce bodo tudi opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu in jim razdelili nekaj odsevnih teles za večjo vidnost;

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Tam kjer ni peš poti, pločnika ali druge varne površine, hodite ob levem robu cestišča. Ob slabši vidljivosti in ponoči pa obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo.

Vozniki, na območju prehodov za pešce zmanjšajte hitrost in bodite še posebej previdni, prav tako na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.