Sorodne objave

 

Udeleženci v cestnem prometu moramo biti v zimskih razmerah še posebej previdni. Pri tem pa policisti opozarjamo, da to ne velja le za voznike motornih vozil (osebnih avtomobilov, tovornjakov idr.), temveč tudi za kolesarje!

Kolesarjenje po zasneženih, ponekod poledenelih kolesarskih stezah ali celo po cestišču je lahko namreč izjemno nevarno, padec pa usoden tudi pri vožnji z majhno hitrostjo. Poleg tega lahko nezanesljivo vijuganje motoristov in kolesarjev po mokri, spolzki površini ali med kupi snega ogroža tudi druge udeležence v cestnem prometu: voznike motornih vozil, ki vozijo za njimi po cesti, in pešce, kadar jim kolesarji iznenada "skočijo" na pot ... V takšnih razmerah se podaljša tudi zavorna pot vozil, zato naj se vozniki enoslednih vozil izogibajo voženj po cestah, kjer se razvijajo večje hitrosti.

Kljub snegu je te dni na cestah še vedno kar precej kolesarjev in motoristov, zato jih policisti opozarjamo na previdno vožnjo. Zavedajo naj se, da so med dežjem, sneženjem ali v megli, v mraku in ponoči za druge prometne udeležence slabše vidni, zato jih lahko ti prej spregledajo; enako velja za pešce.

Voznikom enoslednih vozil (kot tudi pešcem) zato svetujemo, naj nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost (odsevne trakove, kresničke). Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morajo imeti kolesarji na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo pozicijsko luč. Tu mora biti nameščen še rdeč odsevnik, na obeh straneh pedalov morajo biti rumeni ali oranžni odsevnike, na kolesih pa rumeni ali oranžni bočni odsevniki.

Predvsem pa naj upoštevajo svoje sposobnosti ter sedejo na kolo le takrat, ko so prepričani, da so resnično sposobni varne udeležbe v cestnem prometu. Ravnajo naj tako, da se ne bodo sami spravljali v nevarne in/ali kritične situacije, obenem pa seveda pozivamo tudi voznike motornih vozil: bodite pozorni nanje!


Več preventivnih nasvetov za kolesarje: Varno na kolo

Preventivni nasveti za  večjo varnost pešcev: Bodi preVIDEN