Sorodne objave

 

V sklopu akcije Slovenija piha 0,0, ki deluje pod okriljem Ministrstva za zdravje, bo jutri, 22. novembra 2018, v Slovenski filharmoniji s pričetkom ob 20.30 uri že tretjič zapored potekal koncert Policijskega orkestra z gostom. Letos se jim bo na odru pridružil Vlado Kreslin. Koncert je nagrada vzornim voznikom, ki so med posebno 0,0 kontrolo napihali 0,0 alkohola v izdihanem zraku.

slovenija piha letak

Akcija Slovenija piha 0,0 - 0,0 kontrola je letos potekala v sodelovanju z AMZS, nevladno organizacijo DrogArt - Izberi sam in Valom 202. Med 6. in 9. novembrom, v času Martinovega, smo obiskali Maribor, Kranj, Otočec in Ljubljano. V tem času so se vozniki z različnih koncev Slovenije včlanili v klub "0,0 šoferji" in si pripihali vstopnice za težko pričakovani koncert.

V tednu med 5. in 11. novembrom smo kontrole poostreno izvajali tudi policisti. Odredili smo 11.100 alkotestov, od katerih je bilo 292 pozitivnih (202 do 0,52 mg /l in 90 nad 0,52 mg/l). Začasno smo odvzeli 250 vozniških dovoljenj in pridržali 8 voznikov.

Akcija Slovenija piha 0,0 je namenjena ozaveščanju o škodljivosti uporabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi, ki poslabšajo naše sposobnosti za varno vožnjo. Pod vplivom alkohola se zoži vidno polje in poslabša prepoznavanje barv, upočasni se reakcijski čas voznika, preveč se poveča pogum in prepričanje v lastne vozniške sposobnosti.

Na facebook strani Slovenija piha 0,0 smo anketirali uporabnike, ali so za ničelno toleranco do alkohola, torej za 0,0 dovoljenega alkohola v času vožnje. 363 jih je glasovalo za, le 90 jih je zato, da ostane dovoljena meja pri 0,5 g/kg izdihanega zraka.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta pa so najbolj problematični pomladno-poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas. Zato želimo, da tudi letošnja decembrska praznovanja potekajo mirno in na cesti seveda z 0,0.

Z akcijo Slovenija piha 0,0 se Ministrstvo za zdravje, inšpekcijske službe, Policija in DrogArt pridružujemo izvajanju aktivnosti iz akcijskega načrta Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022.

Povezane vsebine

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Policijski orkester