Sorodne objave

 

Čeprav se je z današnjim slabim vremenom za kratek čas vrnila zima, pa je pomlad nepreklicno tu. Lepši dnevi na ceste privabljajo tudi motoriste, ki bodo vse do jeseni pogosti udeleženci v cestnem prometu. Od 18. do 31. marca 2019 bo potekal prvi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov, policisti pa bomo v tem času poostreno nadzirali tako motoriste kot ostale voznike.

Policisti bomo po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike motornih koles in mopedov. V nadzorih bomo ugotavljali predvsem kršitve, povezane s hitrostjo, psihofizičnim stanjem voznikov, uporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnostjo vozil. Vsi so dejavniki, ki lahko bistveno pripomorejo k nastanku prometnih nesreč. Posledice v takšnih prometnih nesrečah pa se lahko končajo s hudimi telesnimi poškodbami ali smrtjo udeležencev.

Hkrati bomo spodbujali tudi ostale udeležence v prometu k strpni in preudarni vožnji ter dodatni previdnosti na cesti. Motoristi so namreč zaradi ozke silhuete slabše vidni in se nam lahko v ogledalih hitro »izmuznejo«, hkrati pa so ena ranljivejših kategorij udeležencev, zato moramo biti ostali vozniki nanje še toliko bolj pozorni.

nk smolej velov

Več informacij o prvem delu nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, so na novinarski konferenci predstavili (z leve): mag. Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa, Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi in Leopold Pungerčar, predsednik Zveze moto klubov Slovenije.

Motoristi, poskrbite za svojo varnost, vozniki, bodite pozorni nanje

Motoriste in mopediste opozarjamo, da morajo poskrbeti za svojo varnost. Uporabljati morajo zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti, oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Poskrbeti morajo tudi za svojo vidnost. Nosijo naj svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči. Ker je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zime, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo.

Kot je dejal Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi, je bila lani prometna varnost voznikov motornih koles ena boljših v zadnjih letih. V primerjavi z letom 2017 je bilo v letu 2018 manj prometnih nesreč, manj mrtvih, manj hudo in lahko telesno poškodovanih motoristov. Vseeno opozarja, da je vsako izgubljeno življenje, preveč, treba je težiti k viziji 0, kot edini sprejemljivi viziji, ko gre za prometno varnost. "Motoristična sezona je pred vrati. Promet na cestah je čedalje gostejši in nevarnejši in motoristom ne dopušča napak in nepripravljenosti. Obvladovanje in nadzorovanje motornega kolesa ni enostavno in zahteva psihično in fizično pripravljenega motorista. Po daljšem, zimskem počitku si na prvih vožnjah vzemite čas in imejte v mislih da se bodo tudi drugi udeleženci letos prvič srečali z vami, zato predvidite njihova ravnanja. Ostale prometne udeležence pa opominjamo, da je vožnja z motorjem bistveno bolj dinamična, premiki so lahko hitrejši kot z osebnim vozilom, zato motoriste lažje spregledamo in jim pogosto odvzamemo prednost, kar lahko pripelje do zelo hudih posledic," je poudaril Smolej.

Mag. Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa, je poudaril: "Bodimo strpni eden do drugega. Bodimo previdni. Nesreča ne sprašuje, kdo je kriv. Po njej iskati krivca pa je prepozno." Dodal je še, da bodo v agenciji nadaljevali raziskovanje prometnih nesreč in dejavnikov prometnih nesreč za motoriste in identificirali nevarna mesta oziroma mesta z visoko stopnjo prometnih nesreč.

Leopold Pungerčar, predsednik Zveze moto klubov Slovenije, je ob začetku motoristične sezone poudaril: "Nekateri motoristi mislijo, da obvladajo svoje motorno kolo in da se jim nič ne more zgoditi. Prav taki motoristi so potem najbolj pogoste žrtve prometnih nesreč. Zato pozivamo vse udeležence v prometu, da na svojem področju naredijo največ, kar se da, da do prometnih nesreč ne bo prihajalo. Udeleženci v prometu naj bodo strpni in uvidevni do motoristov, vzdrževalne službe naj dobro opravijo svoje delo (čiščenje peska in listja ter dobro vzdrževanje cest), motoristi pa naj vožnjo motornega kolesa prilagodijo svojim sposobnostim in prometnim predpisom."

Motoristi, vabljeni na brezplačne preventivne delavnice!

Za motoriste bo tudi letos na voljo veliko brezplačnih preventivnih prireditev, kjer vam bomo policisti skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov idr. svetovali, kako najbolje poskrbeti, da bo motoristična sezona prijetna in varna. Na naših straneh objavljamo seznam trenutno znanih preventivnih delavnic, ki pa ga bomo sproti dopolnjevali in objavljali morebitne spremembe. Zato redno spremljajte naše spletne strani in se pravočasno seznanite z načrtovanimi dogodki na območju svoje policijske uprave. Vabljeni!

Največ nesreč motoristov v toplih mesecih

Prometne nesreče voznikov enoslednih motornih vozil se večinoma pripetijo v toplih mesecih oz. v času motoristične sezone med aprilom in oktobrom. V letu 2018 se je na slovenskih cestah pripetilo 941 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, to je 14 odstotkov manj kot v letu 2017. Od tega je bilo 18 smrtnih žrtev, 16 motoristov in 2 mopedista, kar je 38 odstotkov manj kot v letu poprej. Med huje telesno poškodovanimi se je delež zmanjšal za 13 odstotkov (z 204 na 177), število lažje telesno poškodovanih pa za 15 odstotkov (s 618 na 524). Najbolj izpostavljena starostna kategorija v preteklem letu so bili vozniki med 45 in 54 leti. V letu 2018 je po številu smrtnih žrtev predvsem izstopal mesec september, ko je bilo smrtnih žrtev 8 oz. kar 44 % vseh umrlih voznikov enoslednih motornih vozil v letu 2018.

Več informacij o preventivni akciji, ki smo jo predstavili na novinarski konferenci, najdete na spletni strani javne agencija RS za varnost prometa.