Sorodne objave

Muzejska dejavnost 12. oktober 2021
 

Na 13. mednarodnem zbirateljskem sejmu Collecta, ki bo svoja vrata odprl jutri, 22. marca 2019, bo del svoje zgodovine predstavila tudi Policija. Popeljali vas bomo skozi različna obdobja slovenske policije, ko so za varnost na našem območju skrbeli različni varuhi javnega reda in miru - orožniki, miličniki in policisti, kot jih poznamo danes.

IMG 7281

Na ogled bomo postavili različne uniforme, in sicer uniformo orožnika iz časa Avstro-ogrske monarhije, uniformo miličnika iz časa Jugoslavije, delovno uniformo, ki so jo miličniki uporabljali med osamosvojitveno vojno, pa tudi uniformo sodobnega policista. Moč si bo ogledati tudi popolnoma belo uniformo miličnikov prometnikov, ki je bila v rabi po letu 1966. Je med vami kdo, ki se je še spomni?

IMG 7418

Ogledali si boste lahko tudi nekaj starejših radarjev in drugih kosov opreme, ki so jih uporabljali miličniki. Največ nostalgije pa bo vzbudilo popolnoma restavrirano vozilo nekdanje milice, Golf II.

Razstavo bodo popestrile tudi ročno izdelane makete nekdanjih in sodobnih vozil ter plovil slovenske policije.

Del zgodovine in razvoja prometne policije na ogled postavljata Muzej slovenske policije in upokojeni policist Štefan Abraham.

Collecto lahko obiščete:

  • v petek, 22. marca, od 9. do 18. ure,
  • v soboto, 23. marca, od 9. do 17. ure.

Vljudno vabljeni!