Sorodne objave

Muzejska dejavnost 12. oktober 2021
 

Ta konec tedna smo na 13. mednarodnem zbirateljskem sejmu Collecta predstavili del svoje zgodovine. Ga prepoznate? Seveda, to je legendarni Fičko! Maketo nekdanjega "terenca" pa tudi drugih vozil in plovil tako iz časa milice kot iz časa sodobne policije smo pokazali v naši bogati razstavi.

IMG 8523

Makete nekdanjih in sodobnih vozil policije je ročno izdelal Štefan Abraham, upokojeni policist Policijske uprave Murska Sobota.

Obiskovalce smo popeljali skozi različna obdobja slovenske policije, ko so za varnost na našem območju skrbeli različni varuhi javnega reda in miru - orožniki, miličniki in policisti, kot jih poznamo danes. Na ogled smo postavili različne uniforme, in sicer uniformo orožnika iz časa Avstro-ogrske monarhije, uniformo miličnika iz časa Jugoslavije, delovno uniformo, ki so jo miličniki uporabljali med osamosvojitveno vojno, pa tudi uniformo sodobnega policista.

IMG 8516

Zagotovo najatraktivnejša in z ornamenti najbolj bogata je uniforma nekdanjega orožnika. Ali ste vedli, da so bili varuhi reda v času Avstro-Ogrske lahko le mladi samski fantje?

IMG 8500

"Orožnik je lahko postal avstrijski državljan, star od 24 do 36 let, samskega stanu ali vdovec brez otrok, zdrave postave in gibčen, ne nižji od 170,5 cm, z znanjem deželnega jezika, branja in pisanja ter dobrega vedenja in neomadeževane preteklosti."

Iz knjige Slovenska policija

IMG 8496

Med zanimivejšimi in za današnji čas nekoliko nenavadnimi je popolnoma bela uniformo prometnih miličnikov, ki je bila v rabi po letu 1966. Je med vami kdo, ki se je še spomni?

IMG 8526

Leta 1966 so prometni policisti nosili popolnoma bele uniforme.

Največ zanimanja je zagotovo pritegnilo popolnoma restavrirano vozilo nekdanje milice, Golf II. Marsikateri obiskovalec se ga še spomni iz svojih mlajših časov. Prav tako tudi starejših radarjev in drugih kosov opreme, ki so jih uporabljali miličniki.

IMG 8446

Golf II, ki je plenil pozornost obiskovalcev, je last Tatjane in Mirana Pahorja, zasebnih zbirateljev in ljubiteljev starodobnih vozil policije.

Golf pa je očaral tudi najmlajše obiskovalce. Kdo bi rekel, da se tudi oni navdušujejo nad zgodovino! Na razstavnem prostoru policije se je kar trlo ukaželjnih otrok, ki so želeli spoznati "mijičnike". Najdaljša vrsta je bila prav pred Golfom II, v katerega so malčki sedali en za drugim. Seveda brez pritiskanja na tipke ni šlo in kmalu se je na presenečenje mnogih obiskovalcev po Gospodarskem razstavišču razlegel otroški glas: "Ko bom vejiiik bom pujicaaaaaj!"

IMG 8488

Del zgodovine in razvoja prometne policije so na ogled postavili Muzej slovenske policije, upokojeni policist Štefan Abraham ter zasebna zbiratelja Tatjana in Miran Pahor.