Sorodne objave

 

Med 4. in 17. marcem 2019 je potekala preventivna akcija, v okviru katere smo policisti preverjali, ali med vožnjo uporabljate varnostni pas. Ugotovili smo 3.158 kršitev neuporabe varnostnega pasu in 109 kršitev neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih. Glavna cilja akcije sta bila povečati uporabo varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, še posebej na zadnjih sedežih, tovornih vozilih in avtobusih, obenem pa zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah.

varnostni pas vez z zivljenjem

Varnostni pas je vez z življenjem!

Ali ste vedeli?

Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo svojega telesa ob trku do hitrosti 7 km/h, že ostro zaviranje pri majhni hitrosti pa je dovolj, da otroka, ki ni pripet in ne spremlja dogajanja v prometu, vrže iz sedeža v avtomobilu in ga hudo poškoduje.

Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo samo 30 km/h, je udarec na naše telo enak padcu z višine 3 metrov, pri hitrosti 50 km/h pa je sila enaka 10-metrskemu padcu v globino. Pri večjih hitrostih ta sila skokovito narašča in je pri hitrosti 100 km/h že enaka padcu z višine 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost za hude poškodbe.

Kako pomembna je uporaba varnostnega pasu, kažejo tudi številke

Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove. Pri prometnih nesrečah, ki se zgodijo pri velikih hitrostih, nam varnostni pas lahko reši življenje.

Pri prometnih nesrečah, ki se zgodijo pri manjših hitrostih, na primer pri mestni vožnji, pa lahko varnostni pas predvsem prepreči nepotrebne poškodbe, ki pa so lahko tudi pri nizkih hitrostih zelo hude (npr. udarec z glavo v vetrobransko steklo, udarec volana v predel prsnega koša itd.).

Lani je v Sloveniji med 12 umrlimi potniki le 7 potnikov uporabljalo varnostni pas, od 33 umrlih voznikov osebnih vozil pa jih je varnostni pas uporabljalo 23.

Življenje, ki ugasne na cestah, je nesmiselna izguba, ki bi jo bilo marsikdaj mogoče preprečiti.

Uporaba varnostnega pasu je obvezna

Uporaba varnostnega pasu je obvezna na vseh sedežih v vozilih. Otrok, manjši od 150 cm, pa mora biti zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren njegovi telesni masi. Vendar pa otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana. Take prevoze otrok zaradi varnosti vseeno odsvetujemo. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let.

Otroke, starejše od treh let in manjše od 150 cm, pa je dovoljeno voziti le na sedežih, ki niso prednji sedeži.

Kako pravilno uporabljati varnostni pas:

  • zgornji del varnostnega pasu mora teči čez sredino rame, ne sme biti preblizu vratu in ne sme zdrsniti z rame;
  • spodnji del pasu mora potekati prek bokov in ne prek trebuha;
  • zaponka pasu mora biti dobro zapeta;
  • pas ne sme biti zvit;
  • pas se mora prilegati telesu, kar preverite s hitrim potegom pasu od telesa - ob tem mora med telesom in varnostnim pasom nastati zgolj nekaj centimetrov razmaka. Večji kot je razmak, večja je pot, ki jo bo telo prepotovalo ob morebitnem zaviranju, preden ga bo zaustavil varnostni pas.

Povezane vsebine

Več nasvetov za varno uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov