Sorodne objave

 

Kadar se vozniki zavedajo nadzora hitrosti, vozijo bolj previdno. Tudi tedaj, ko nadzor ni očiten. To se je najbolj očitno pokazalo prav pri maratonu nadzora hitrosti, ki smo ga izvajali 3. aprila, saj se je promet po vsej državi umiril, v prometnih nesrečah pa ni bilo smrtnih žrtev.

A vpliv maratona nadzora hitrosti je dokazala tudi Javna agencija RS za varnost prometa, s katero policisti redno sodelujemo pri preventivni akciji Hitrost. S pomočjo preventivnih tabel oz. prikazovalnikov hitrosti "Vi vozite" je namreč agencija preverila njihov vpliv na povprečne hitrosti na osmih različnih lokacijah po Sloveniji.

vi vozite 1

Preventivne table "Vi vozite" je Agencija za varnost prometa namestila na osmih različnih lokacijah (Beltinci, Hoče-Slivnica, Bistrica ob Sotli, Cerklje na Gorenjskem, Ribnica, Dobrova-Polhov Gradec, Dobrepolje in Grosuplje). Omejitev hitrosti je bila na vseh merilnih mestih 50km/h.

primerjava hitrosti v treh terminih

Nato so v agenciji med sabo primerjali hitrosti, ki so bile zabeležene v treh različnih terminih - pred in med akcijo ter po njej (27. marca, 3. in 10. aprila). Najnižje so bile povprečne hitrosti na vseh lokacijah na dan, ko je potekal maraton nadzora hitrosti. Vseeno rezultati kažejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno tudi tedaj, ko nadzor ni očiten. Podrobneje je analiza opisana na spletni strani AVP.

Povezane vsebine

Včerajšnji maraton nadzora hitrosti je umiril promet po državi, a brez kršitev vseeno ni šlo

Javna agencija RS za varnost prometa: Vpliv maratona nadzora hitrosti na preventivnih tablah Vi vozite