Sorodne objave

 

Včerajšnji maraton nadzora hitrosti je dosegel svoj namen, saj se je promet po državi umiril, naše ceste pa ta dan niso zahtevale življenja. Popolnoma brez kršitev kljub vsemu ni šlo, saj so policisti ugotovili 862 prekoračitev hitrosti, največ, kar 584, v naseljih. Žal pa ni manjkalo niti takih, ki so s svojim neodgovornim početjem resno ogrožali svoja življenja in življenja drugih udeležencev. Eden je v naselju vozil skoraj 130 km/h, spet drugemu pa so na avtocesti namerili nekaj manj kot 200 km/h povprečne hitrosti.

IMG 3271 radar

Od 862 prekoračitev hitrosti, ki so jih policisti včeraj obravnavali, so:

  • 100 voznikov za manjše prekoračitve hitrosti le opozorili,
  • 93 tujim voznikom izrekli globo, ki so jo plačali na kraju,
  • zoper 2 voznika podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče,
  • 446 voznikom na kraju izdali plačilni nalog,
  • 221 voznikov pa lahko pričakuje, da jim bo po pošti poslan plačilni nalog oziroma obvestilo o ugotovljeni prekoračitvi hitrosti.

Policisti so največ prekoračitev hitrosti ugotovili v naseljih, in sicer kar 584. Na cestah izven naselja so ugotovili 166, na avtocestah pa 112 prekoračitev hitrosti.

Provida 197km maraton

Čeprav so bile aktivnosti napovedane in celo objavljene lokacije meritev hitrosti, so policisti obravnavali nekaj višjih prekoračitev hitrosti, ki kažejo na povsem neodgovorno ravnanje posameznih voznikov. Na primer:

  • na območju Pomurja so v naselju, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, policisti vozniku izmerili hitrost 126 km/h
  • na avtocesti so z videonadzornim sistemom Provida vozniku na 1.053 metrih razdalje izmerili povprečno hitrost 197,12 km/h
  • na odseku avtoceste, kjer je hitrost omejena na 110 km/h, so vozniku izmerili hitrost 176 km/h
  • na odseku avtoceste, kjer je hitrost omejena na 100 km/h, so na stacionarnem merilniku hitrosti, ki je označen s prometnim znakom, vozniku izmerili hitrost 160 km/h.

Splošna ugotovitev nadzora pa je sicer pozitivna, saj je po vsej državi promet potekal umirjeno, večina voznikov pa je vozila v skladu z omejitvami hitrosti. Takšno ravnanje se je pozitivno odrazilo v prometni varnosti, saj je policija včeraj obravnavala le dve prometni nesreči, v kateri sta se dva kolesarja težje telesno poškodovala, in štiri prometne nesreče, v katerih so se štiri osebe lahko telesno poškodovale (dva kolesarja, voznik motornega kolesa in voznik osebnega avtomobila).