Sorodne objave

 

Policisti motoristi Postaje prometne policije Celje že vrsto let delijo svoje izkušnje z ostalimi vozniki motornih koles. V okviru projekta Policijska izkušnja kot nasvet so 16. in 17. aprila 2011 na avtopoligonu Zveze šoferjev in avtomehanikov Savinjske doline v Ločici ob Savinji motoristom svetovali, kako naj poskrbijo za varno motoristično sezono.

 

Med motoristično sezono policisti sodelujemo na več preventivnih prireditvah za večjo varnost motoristov, ki potekajo po vsej Sloveniji.
Spoštovani motoristi, vljudno vabljeni!


Preventivnih aktivnosti se je udeležilo kar 229 voznikov motornih koles, na poligonu pa se jih je preizkusilo 70.

IMG 3162

Preventivne aktivnosti je vodil komandir Postaje prometne policije Celje Edi Baumkirher, za strokovni komentar praktičnega prikaza in opozorila motoristom je skrbel dolgoletni inštruktor vožnje z motornim kolesom Ljubo Poglajen, za praktični del pa so skrbeli izkušeni inštruktorji Robert Krofl, Marko Kopitar, Danilo Milčinovič in Franc Mihelak. Slednji je bil odgovoren tudi za prvo pomoč, pregled zahtevane dokumentacije in logistične zadeve.

IMG 3224

Aktivnosti, ki so potekale v treh skupinah, in sicer ob 9.,12. in 15. uri, so združevale tako teoretični kot praktični del. V praktičnem prikazu, ki je vključeval strokovni komentar, so policisti motoriste opozoril na najnevarnejše situacije v cestnem prometu, pravilno vožnjo v ovinkih, optimalno zaviranje, problematiko izsiljevanja prednosti, svetovali so tudi, kako ravnati pri morebitnem padcu predmeta iz vozila, opozorili na pomen primerne opreme motoristov, dobro vidnost itd. Pozornost so namenili tudi prvinam speljevanja in ustavljanja ter spregovorili o pasteh vožnje z motorjem v dežju, vetru in v skupinah.

IMG 3206

Na skrbno pripravljenem poligonu so policisti inštruktorji predstavili vožnjo v slalomu, v osmici, zaviranje s sprednjo, zadnjo in obema zavorama, vožnjo v spirali, vožnjo v krogu s prenosom predmeta, pokazali so tudi, kako se izogniti oviram, in še veliko več.

Ob ogledu vožnje policistov je postavitev poligona delovala enostavno, večina prisotnih pa je po poizkusu ugotovila, da temu ni tako, saj so imeli nekateri motoristi kar nekaj težav. Pogoj za vožnjo na poligonu je bil opravljen izpit ustrezne kategorije, veljavno prometno dovoljenje in opravljen preizkus alkoholiziranosti.

IMG 3286

Motoristi so bili nad prikazom navdušeni in so izrazili željo, da bi bilo takšnih preventivnih prireditev, na katerih bi se kaj novega naučili, še več.


Nasveti za večjo varnost motoristov