Sorodne objave

 

Ena izmed temeljnih nalog policije je skrb za varnost vseh udeležencev v cestnem prometu. Ker so vozniki enoslednih motornih vozil med najbolj izpostavljenimi in ranljivimi udeleženci, jim v policiji posvečamo posebno pozornost. Tako smo skupaj z društvom Ketna Bikers in avto šolo Prah 2. aprila 2011 pripravili preventivni projekt za motoriste Varno na motor … in nazaj domov.

 

Spoštovani motoristi, vabimo vas, da se udeležite tudi ostalih preventivnih aktivnosti za motoriste, na katerih vam bomo policisti svetovali, kako bolje poskrbeti, da bo motoristična sezona prijetna in varna!

IMG 2525

Pri projektu smo sodelovali policisti Policijske postaje Šentjur, in sicer pomočnik komandirja Martin Kumer ter vodji policijskega okoliša Peter Užmah in Uroš Malgaj. Prireditev je potekala na parkirnem prostoru za Občino Šentjur.

IMG 2510

Odziv obiskovalcev je bil odličen, saj se je tudi letos prireditve udeležilo več kot 150 motoristov, ki so prišli od vsepovsod. Zaradi nihanja stanja prometne varnosti smo policisti mnenja, da je treba voznike in tudi ostale udeležence v cestnem prometu vseskozi seznanjati s pravili varne vožnje in jih opozarjati na dolžna ravnanja v cestnem prometu. 

S preventivnim projektom Varno na motor … in nazaj domov smo želeli pri voznikih enoslednih motornih vozil in tudi drugih udeležencih v cestnem prometu doseči zavedanje, da v prometu niso sami. Zato moramo prav vsi prispevati k temu, da bo tragedij na slovenskih cestah čim manj.

IMG 2516

Obiskovalci prireditve so izpolnili anketo o varnosti voznikov enoslednih motornih vozil in se preizkusili v znanju cestnoprometnih pravil. Odgovoriti so morali na 16 zastavljenih vprašanj, ki so se nanašala predvsem na enosledna vozila. Udeležencem pa smo delili tudi preventivni in promocijski material policije.

IMG 2542

Na prireditvi sta sodelovala tudi prometni policist Darko Mikša iz Postaje prometne policije Celje in trener varne vožnje Marjan Selko. V kratki teoretični predstavitvi sta motoriste opozorila na pravilno izbiro in uporabo motoristične opreme, pravilno držo na motornem kolesu, predstavila sta jim tudi tehnične osnove varne vožnje, pomen predvidevanja in prepoznavanja nevarnosti v prometu, tehnike vožnje motornega kolesa v zavojih ter v skupinski vožnji. Sledil je še praktičen prikaz varne vožnje na poligonu, nato pa so se v spretnostni vožnji pomerili tudi motoristi.

IMG 2544

Na zaključku prireditve je inštruktor varne vožnje na specializiranem vozilu, ki simulira odnašanje zadnjega dela vozila, izvedel še trening varne vožnje za dvosledna vozila.

IMG 2489

Motoristi so bili nad prikazom in treningom varne vožnje navdušeni. Izrazili so željo, da bi bilo takšnih prireditev še več, sami pa so obljubili, da se jih zagotovo udeležjo.