Sorodne objave

 

V okviru preventivne akcije gorskih policistov, ki je bila 24. julija 2009, z namenom predvsem zagotavljanja splošne varnosti ljudi v gorah in je potekala na območju najbolj obiskanih planinskih poteh Julijskih Alp, Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank, sta policista iz Policijske uprave Celje, pripadnika gorske enote, Gorazd Trbovšek in Janez Dobnik svetovala planincem na območju Kamniško-Savinjskih Alp v smeri Kamniškega sedla.

logarska1

V stenah pod Brano in sedlom


Dopoldne sta skupaj s pripadniki gorske reševalne službe in slovensko vojsko obravnavala nesrečo pohodnika, ki je hodil po neoznačenih planinskih poteh, pri tem padel in na kraju zaradi poškodb umrl. Zaradi takšnih primerov velja opozoriti, da se največ nesreč v gorah zgodi pri hoji po poti. Vzrok za takšne nesreče je najpogosteje neprimerna obutev, neuporaba cepinov in derez pri prečenju snežnih zaplat, ki tudi v poletnih časih prekrivajo planinske poti.

V preostanku dneva sta bila policista predvsem pozorna na opremo pohodnikov, opozarjala sta na pravilno pripravo na turo, izbiro le-te glede na fizično pripravljenost posameznikov ter na nevarnosti, ki prežijo na posameznih odsekih planinskih poti. V planinski kočah sta preverjala spoštovanje določil glede prijave prebivališča in varstva javnega reda, ukrepe oskrbnikov v primeru prijave gorske nesreče, preverjala pa sta tudi spoštovanje določil glede varovanja okolja in ohranjanja narave.

Ta dan je bilo na poti iz smeri Logarske doline proti Kamniškem sedlu več kot 100 pohodnikov. Večina od njih je bila primerno obutih in opremljenih za v gore, je pa bilo kar 23 takšnih, od njih 20 tujih državljanov, ki niso imeli nikakršne opreme - nekateri so bili obuti celo v opanke - in glede na visoke temperature so bili brez tekočine. Največ takšnih posameznikov je bilo na poti od slapa Rinka proti Okrešlju. Večina od njih se je za pot proti Okrešlju odločila naknadno, po ogledu slapa. Niso upoštevali veliko obvestilno tablo policije na začetku omenjene poti, ki opozarja ravno na takšne primere in na to, da pot proti Okrešlju za neizkušene pohodnike ni lahka. Presenetljivo je dejstvo, da se takšni pohodniki zavedajo, da z nespoštovanjem osnovnih pravil in navodil gorništva izzivajo svojo usodo in svoje življenje postavljajo na kocko.

logarska3

Preventivna obvestila policije na izhodišču poti na Okrešelj


Policista sta tudi zaznala, da le malo planincev uporablja samovarovalni komplet na zahtevnih planinskih poteh, ki so varovane z jeklenicami. Na takšnih poteh namreč pogosto pada tudi kamenje. Padec že majhnega kamna lahko pohodnika, ki sicer uporablja varnostno čelado, ni pa samovarovan, tako zelo preseneti, da bo izpustil jeklenico in padel.

Z uporabo osnovne opreme - to je primerne obutve, alpinistične čelade, samovarovalnega kompleta - in ob naštevanju ostalih priporočil Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije, lahko v veliki meri zmanjšamo število nesreč v gorah.

S podobnimi preventivnimi aktivnostmi na območju Kamniško-Savinjskih Alp bodo gorski policisti iz Policijske uprave Celje nadaljevali tudi v prihodnje.