Sorodne objave

Muzejska dejavnost 12. oktober 2021
 

Na Koroškem je dan spomina na mrtve tesno povezan z osamosvojitvenimi aktivnostmi policije in teritorialne obrambe v letu 1991. V oboroženem spopadu s pripadniki Jugoslovanska armade (JA) sta na mejnem prehodu Holmec življenje izgubila takratna rezervna miličnika Postaje milice Slovenj Gradec Željko Ernoič in Bojan Štumberger, na ožjem območju barikade kolone JA v Dravogradu pa je izgubil življenje takratni pripadnik Teritorialne obrambe (TO) Vincenc Repnik.

IMG 0043m

Praporščaki pred spomenikom padlim v »parku miru«

IMG 0042m

Nagovor Andreja Časa, župana Slovenj Gradca

V njihov spomin so v ponedeljek, 29. oktobra 2012, delegacije Mestne občine Slovenj Gradec, Policijske uprave Celje, Policijske postaje Slovenj Gradec, PVD Sever za Koroško in ZVV Mislinjske doline položile vence in prižgale svečke k spomenikoma v parku miru v Slovenj Gradcu ter na pokopališčih v Slovenj Gradcu in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.

IMG 0046m

Jože Senica, direktor PU Celje, med polaganjem venca

IMG 0048m

Častni pozdrav policistov in vojnih veteranov

Komemoracija v spomin na umrle v vseh treh vojnah v Slovenj Gradcu je potekala v »parku miru«, pred bolnišnico in srednjo šolo, kamor je bil prenesen spomenik padlima policistoma in pripadniku teritorialne obrambe v osamosvojitveni vojni za Slovenijo.

IMG 0050m

Spomenik padlim policistov in pripadniku TO

 

Skupno polaganje vencev padlim v osamosvojitveni vojni za Slovenijo poudarja pomen enotnosti lokalnih skupnosti in veteranskih organizacij na Koroškem, kar daje komemoraciji še dodaten pomen in potrjuje pomembno vlogo takratne koroške policije v osamosvojitvenih procesih na Koroškem.

IMG 0054m

Pred spomenikom padlega policista Bojana Štumbergerja

IMG 0057m

Pred spomenikom padlega policista Željka Ernoiča