Sorodne objave

 

Na območju Policijske uprave Koper so v nedeljo, 1. oktobra 2023, izvedli poostren nadzor prometa, ki so ga vodili policijski inšpektorji Generalne policijske uprave, izvedli pa policisti Specializirane enote za nadzor prometa in policisti iz različnih enot koprske policijske uprave. V osmih urah, od 15. do 23. ure, so ustavili in kontrolirali 531 vozil.

alkotest IMG 6822

Fotografija je simbolična.

Voznikom so odredili tri strokovne preglede zaradi suma prisotnosti prepovedanih drog in začasno odvzeli devet vozniških dovoljenj. Enajstim voznikom je odrejen preizkus alkoholiziranosti pokazal vsebnost akohola do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka, enemu pa preko te meje.

Policisti so zasegli šest osebnih avtomobilov in za voznike podali obdolžilne predloge. Med temi vozniki jih je pet vozilo brez veljavnega vozniškega dovoljenja, eden pa je bil na hitrem testu za droge pozitiven na kanabis. Med izstopajočimi primeri so bili še naslednji:

  • državljanki Italije je preizkus z alkotestom pokazal 0,85 mg/l alkohola, poleg tega ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja,
  • državljan Slovenije je prav tako vozil pod vplivom alkohola (0,30 mg/l) in brez veljavnega vozniškega dovoljenja,
  • državljan Slovenije je pred nadzorno točko vozil vzvratno in nato zbežal iz vozila; ko so ga policisti prijeli, so ugotovili, da je vozil pod vplivom prepovedane droge, brez vozniškega izpita in z neregistriranim vozilom, označenim z registrskimi tablicami, ki niso pripadale vozilu,
  • pri državljanu Hrvaške so policisti našli prepovedano drogo (hašiš), obenem je preliminarni test pokazal, da je vozil pod vplivom droge,
  • voznik motornega kolesa, italijanski državljan, je imel na motornem kolesu povsem izrabljeno zadnjo pnevmatiko.

Poleg tega so policisti včeraj odkrili še številne druge kršitve prometnih predpisov, kot so prehitra vožnja, uporaba mobilnega telefona med vožnjo in neuporaba varnostnega pasu, pa tudi prekoračitev dovoljenega števila oseb v vozilu, posedovanje pretečenega prometnega dovoljenja in zavarovanja za motorno kolo, pretečena registracija in nepravilno pritrjen tovor na tovornem vozilu.

Več popitega alkohola pomeni večje tveganje za nastanek nesreče!

Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola. Že prvi popiti kozarec alkoholne pijače vpliva na zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodite odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola in drog odpovejte.

Povezane vsebine

Prometna varnost – preventivni nasveti policije