Sorodne objave

 

Vodniki službenih psov Enote vodnikov službenih psov Policijske uprave Postojna so 22. aprila 2010 v snežniških gozdovih organizirali skupno vajo z vodniki Enote vodnikov službenih psov Policijske uprave Koper.

Naloga postojnskih in koprskih vodnikov je bila zasledovanje dveh storilcev kaznivega dejanja, ki sta pobegnila v smeri proti zapuščeni gozdarski koči. ''Storilca'' sta se skrila in dobro oborožena tiho čakala v zasedi.

Skupna

 Skupna fotografija postojnskih in koprskih vodnikov službenih psov


Pred začetkom vaje so postonjski vodniki položili sled s predmeti, ki sta jih odvrgla storilca kaznivega dejanja. Policisti so zasledovanje začeli na 4 kilometre oddaljeni makadamski cesti, kjer sta storilca zapustila poškodovano vozilo. Pri zasledovanju skozi gozd so psi našli vse odvržene predmete, kar je pomenilo, da se gibljejo v pravi smeri proti storilcem.

Po dobrih treh urah in pol so vodniki s psi prispeli do koče, kjer sta jih s streli presenetila nevarna storilca. Sledilo je počasno in varno približevanje objektu, nato pa bliskovita akcija ter prijetje osumljencev s pomočjo službenega psa brez nagobčnika. Storilca sta se brez upiranja predala organom pregona.

Po zasledovanju

Pes po dolgem zasledovanju


Po uspešno zaključeni vaji je sledila še analiza celotnega zasledovanja in prijetja storilcev kaznivega dejanja, ki je pokazala, da so takšne vaje zelo dobrodošle, tako za vodnike kot njihove službene pse, saj se močno približajo realni situaciji.

Poziranje

"Poziranje" enega od psov z vodnikom