Sorodne objave

 

Na današnji dan pred 33 leti se je med reševanjem ponesrečenega smučarja v nevarnem in divjem Žagarjevem grabnu, ki je sestavni del smučišč na Voglu, smrtno ponesrečil takrat 29-letni bohinjski policist in gorski reševalec Franc Zupan.

Med reševanjem je Zupan na spolzki podlagi zdrsnil in zaradi posledic pri padcu umrl. Brezkompromisna pomoč sočloveku, ki je tudi sicer osnovno poslanstvo policijskega poklica, se je v tej nesreči tako žal končala tragično.

Bohinj 20150109 00497

Gorenjski policisti so mesto nesreče obiskali že po prvi obletnici, v drugi je bila postavljena spominska plošča in organizirana komemoracija z veliko udeležbo miličnikov, reševalcev, prijateljev in Zupanovih svojcev, tradicionalno pa je bil pohod organiziran tudi letos. Gorenjskim policistom se je v spomin na policista, takratnega miličnika, pridružil še v. d. generalnega direktorja policije Marjan Fank.

Udeleženci so se do kraja nesreče odpravili peš, tam položili venec in prižgali svečko, na pokojnika pa so se spomnili še z minuto molka.

Čeprav si ne želimo nobene ponovitve tako tragičnih zgodb pa je dejstvo, da se policisti praktično dnevno znajdejo v nevarnih in zapletenih situacijah, ko samo opazovanje ni dovolj in se je treba takoj izpostaviti in ukrepati. In taka dejanja potrjujejo, da imajo policisti zelo veliko odgovornost, ko nesebično in z velikim tveganjem za svoje zdravje in življenje večkrat pomagajo drugim.

Vse s ciljem varovati življenje ljudi in njihovo premoženje, četudi medtem policisti pogosto pozabijo nase in na svojo varnost, da bi jo zagotovili drugemu.

Bohinj 20150109 00500