Sorodne objave

 

Da bi izboljšali varnost pešcev v cestnem prometu, se je 1. oktobra 2010 po vsej državi začela tritedenska preventivna akcija Bodi PreVIDEN. V okviru akcije so jeseniški policisti 20. oktobra na Čufarjevem trgu na Jesenicah svetovali pešcem, kako se varno obnašati v prometu in kako poskrbeti za lastno varnost.

Policisti so občanom delili preventivne zloženke, kresničke in odsevne trakove za boljšo vidnost. Pokazali so jim tudi opremo, s katero skrbijo za varnost na cestah, in odgovarjali na številna vprašanja o prometni varnosti. V akciji so sodelovali tudi predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva Jesenice.

DSCN1427

Nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu


 Policisti so obiskovalce opozarjali na nevarnosti, ki prežijo nanje, jim svetovali uporabo svetlih oblačil, odsevnikov in LED svetilk, s katerimi lahko poskrbijo, da jih bodo vozniki motornih vozil laže opazili in se jim pravočasno izognili.

Takšne akcije v policiji ocenjujemo kot zelo učinkovite, saj so pešci med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. Veliko nesreč se zgodi zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu ipd.), marsikateri nesreči pa botrujejo tudi napake ali neustrezno ravnanje pešcev.

Še posebej pogosto so pešci udeleženi v prometnih nesrečah v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne (megla, dež), svetli del dneva pa krajši. Zlasti starejši so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi lastnih napak oz. kršitev cestnoprometnih predpisov.