Sorodne objave

 

V včerajšnji preventivni akciji pešec Bodi preVIDEN so sodelovali tudi policisti Policijske postaje Škofja Loka. Nosilec te preventivne akcije je Javna agencija RS za varnost prometa.

 Nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu


Policisti so mimoidočim pred Mercator centrom v Škofji Loki predstavili svoje delo. Svetovali so, kako se varno obnašati v prometu in zakaj je pomembno, da pešci nosijo odsevnik.

Pešci so namreč med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. V policiji ugotavljamo, da so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, tj. kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi ali zarosenimi stekli na vozilu ipd. Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Še posebej pogosto so pešci v prometnih nesrečah udeleženi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne (megla, dež), svetli del dneva pa je krajši. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Razstavni prostor je obiskalo veliko ljudi, predvsem otrok in starostnikov. Vsi so bili navdušeni nad prikazanim in nad prijaznostjo policistov, ki so jim rade volje pokazali tudi svojo opremo in vozila ter odgovarjali na njihova vprašanja. Veliko pozornosti so bile deležne tehtnice, ki so prikazovale težo posameznih predmetov ob trku vozila s hitrostjo 50 – 90 km/h. Obiskovalci so presenečeno ugotovili, da damska torbica ob trku s hitrostjo 90 km/h tehta okoli 78 kg.