Sorodne objave

 

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo konec novembra na podlagi prijave začeli s preiskavo več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na škodo mladoletne deklice. Dejanja je osumljenec začel izvrševati prek spletnega omrežja, na koncu pa žrtev na srečanju tudi spolno zlorabil.

Podbelsek Tekavec nk

Dosedanje ugotovitve kriminalistične preiskave sta danes, 20. decembra 2022, na novinarski konferenci predstavila Primož Podbelšek, kriminalistični inšpektor specialist v Skupini za mladoletniško kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in Robert Tekavec, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Osumljenec je stike z žrtvijo najprej navezal prek spleta, v nadaljevanju pa se tudi fizično srečal z njo in jo spolno zlorabil

Na Policijski upravi Ljubljana smo ugotovili, da je osumljeni prek družbenega omrežja navezal stik z mladoletno žrtvijo, kjer jo je z grožnjami prisilil, da mu je posredovala svoje intimne slike. V nadaljevanju se je osumljeni z žrtvijo srečal na dogovorjenem javnem kraju, kjer jo je z uporabo sile prisilil v spolna dejanja.

Kriminalisti so med kriminalistično preiskavo zasegli več elektronskih naprav, na katerih je bila najdena njuna komunikacija. Na elektronskih napravah osumljenca je poleg intimnih fotografij oškodovanke našli še več tovrstnih datotek drugih deklet, ki so po izgledu mladoletna.

Osumljeni je bil v začetku decembra za štiri kazniva dejanja s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Ljubljani, ki je zanj odredil pripor. Osumljencu se očita storitev dveh kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, po prvem in drugem odstavku 173. člena KZ-1, za kateri je zagrožena zaporna kazen od 3 do 8 let zapora oz. od 5 do 15 let zapora, ter dveh kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva po I. in II. odstavku 176. člena KZ-1, za kateri je zagrožena zaporna kazen od 6 mesecev do 8 let.

Preiskava se nadaljuje, saj smo na osumljenčevih elektronskih napravah našli intimne fotografije še drugih deklet

Preiskava se nadaljuje, saj kriminalisti zbiramo obvestila in dokaze v povezavi z zavarovanimi elektronskimi podatki s ciljem identifikacije mladoletnih deklet, katerih intimne fotografije smo našli na njegovih elektronskih napravah. Do sedaj smo ugotovili, da je osumljenec deloval prek družbenega omrežja, s preiskavo pa bomo ugotovili, ali se je fizično srečeval še z drugimi mladoletnimi dekleti.

Na PU Ljubljana smo v letu 2022 zaključili preiskavo že 21 tovrstnih kaznivih dejanj, katerih so osumljene različne osebe, več pa jih še preiskujemo.

1816400 byHansKretzmann Pixabay

Storilci žrtve nagovorijo prek spleta, z manipulacijo od njih pridobijo intimne posnetke, nato pa jih izsiljujejo

Storilci prek različnih družbenih omrežij, kot sta na primer Snapchat in Instagram, stopijo v stik z otroki in mladoletniki, jih na različne načine nagovorijo in z grožnjami od njih pridobijo njihove intimne fotografije ter videoposnetke.

Mladoletne žrtve pogosto zmanipulirajo in prepričajo, da jim pošljejo svoje intimne posnetke, s temi posnetki pa jih nato izsiljujejo, jih objavljajo in si jih pogosto izmenjujejo z istomislečimi, največkrat zaradi zadovoljitve svoje spolne potrebe. Ti intimni posnetki nato krožijo po spletu in jih je zelo težko popolnoma odstraniti.

Zelo pomembno je, da se starši pogovorijo z otroki o spletni varnosti

V prvi vrsti so za varnost otrok na internetu odgovorni predvsem starši, ki naj se s svojimi otroki pogovorijo, predvsem pa naj se tudi sami poučijo o varni rabi elektronskih naprav ter o nevarnostih, ki pretijo otrokom in mladostnikom na družbenih omrežjih. Izrednega pomena je, da se - če pride do takšnega dejanja - komunikacija nemudoma prekine, da se komunikacija ne izbriše in da se dejanje prijavi policiji.

Policija obravnava vse več tovrstnih kaznivih dejanj

Statistični podatki zadnjih let kažejo zaskrbljujoč trend porasta tovrstnih kaznivih dejanj. V letu 2021 je policija obravnavala 176 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, leta 2020 smo jih obravnavali 150, v letošnjem letu pa smo do sedaj obravnavali 158 teh kaznivih dejanj. V letu 2021 je policija obravnavala 121 kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, leto pred tem 100, v letošnjem letu pa smo do sedaj obravnavali 144 teh kaznivih dejanj.

boy 6680407 Pixabay

Otroci, ki brskajo sami po spletu, so čedalje mlajši. Storilci prežijo nanje na družbenih omrežjih, forumih, klepetalnicah, pri računalniških igricah

Raziskave kažejo, da vse več otrok pri čedalje nižji starosti kar precej časa dnevno nameni brskanju po spletu, kar povečuje njihovo izpostavljenost nevarnostim in zlorabam prek spleta.

Internet je za storilce spolnih zlorab postal pripomoček, ki jim omogoča lahek dostop do otroka, anonimnost in hitro izmenjavo informacij ter je hkrati tudi iskalnik in hramba za gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok. Storilci tovrstnih spolnih zlorab na internetu prežijo v okoljih, kjer se nahajajo otroci ali mladostniki. Zavedajo se njihove ranljivosti in naivnosti. Prisotni so na družbenih omrežjih, na forumih, klepetalnicah, tudi kanalih za komuniciranje znotraj računalniških iger.

So zelo dobri manipulatorji, ki od otrok dosežejo nekaj, česar sami nikoli ne bi storili. Predstavljajo se z lažnimi profili kot sovrstniki, nekateri pa se predstavijo s svojim pravim imenom, s pravo starostjo in potem igrajo igro manipulacije in pridobivanja zaupanja z otrokom ali mladim. Se pravi, preden storijo spolno zlorabo, pri otroku pridobivajo zaupanje, ga razumejo, ga pohvalijo, mu govorijo lepe stvari, ga lahko tudi nagradijo, mu kaj kupijo, npr. kak dodatek v računalniški igri, in tako gradijo njegovo zaupanje.

Ko otroke enkrat prepričajo, da jim ti pošljejo intimno fotografijo, se otroci ujamejo v past. Storilci jih lahko izsiljujejo z že poslanimi intimnimi fotografijami in lahko gre tako daleč, da pripravijo otroke ali mladostnike, da se z njimi osebo srečajo, kjer pride tudi do fizične spolne zlorabe.

Kaj svetujemo staršem?

Ključen poudarek je na preventivi. Za starše je pomembno predvsem priporočilo, da otroku ne dajo prehitro pametne naprave v lastno uporabo, da otrok prehitro ne dobi neomejenega in nenadzorovanega dostopa do interneta. Da starši otrokom ne pustijo, da gredo s pametnimi napravami v posteljo, da so z njo sami v svoji sobi, da gredo z njo na stranišče, vsaj ne tistim najmlajšim, in seveda, da jim omejijo čas brskanja po spletu ali igranja iger.

Namreč, policija v zadnjih treh letih opaža porast objave posnetkov, na katerih so otroci goli, ki jih otroci, stari tudi pet ali šest let, sami posnamejo in ki jih vede ali nevede objavijo na različnih omrežjih. Navadno uporabljajo spletne račune staršev ali pa jim celo starši ustvarijo svoj profil. Ti otroci sicer niso spolno zlorabljeni, ker pa se taki posnetki na internetu hitro razširijo, pridobijo pa jih tudi storilci spolnih zlorab, so tudi ti otroci kasneje lahko žrtve spolnega izkoriščanja.

Če zaznate zlorabo, čimprej obvestite policijo

Za spolno zlorabo je kriv tisti, ki jo je storil. Pravi odziv staršev bo pripomogel k temu, ali bo otrok povedal vse ali ne in ali bo povedal pravočasno. Pogovarjajte se s svojimi otroki, če pa zaznate spolno zlorabo, pa o tem takoj obvestite policijo. Policija bo zavarovala dokaze, zaščitila otroka, če je bila intimna fotografija že poslana, pa bo pomagala, da se njeno razširjanje čim bolj omeji.

Ker se bližajo prazniki, ko bodo družine skupaj preživljale čas v domačem okolju, pa moramo opozoriti tudi na to, da se spolne zlorabe otrok dogajajo tudi za domačimi zaprtimi vrati. Otrok, ki je v domačem okolju zlorabljen in je lahko popolnoma odvisen in podrejen tistemu, ki ga zlorablja, potrebuje pomoč vseh tistih, ki so zunaj domačega okolju v stiku z njim. Zato pozivamo vse, ki zaznajo kakršno koli spolno zlorabo fizično ali prek interneta, da o tem takoj obvestijo policijo.

Povezane vsebine

Otroci & najstniki, poskrbite za varnost na spletu!

Spletno nasilje in spolne zlorabe otrok na internetu

Varnost na internetu

Europolov video: Reci ne!