Sorodne objave

 

Na pobudo Društva kriminalistov Slovenije smo 9. maja 2023 na PU Ljubljana gostili pisatelja znanih slovenskih kriminalnih romanov Tadeja Goloba, katerega glavni literarni lik je Taras Birsa kot vodja skupine za krvne delikte v Sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana.

Tadej Golob v svojih romanih odlično predstavlja delo kriminalistov in ga zato lahko štejemo kot promotorja resničnih kriminalistov. Nedvomno veliko prispeva tudi k ugledu našega poklica.

Ravno zaradi navedenega smo bili veseli pobude, da lahko pisatelju tudi v živo predstavimo delo na PU Ljubljana in da ima možnost govoriti z resničnimi "Tarasi". Skupaj s predstavnico založbe Jedrt Jež Furlan, ki izdaja njegove knjige, in predstavnikom Društva kriminalistov Slovenije Jakobom Demšarjem se je oglasil na PU Ljubljana. Najprej je na uvodnem srečanju pomočnik direktorja Mirko Nunič vse pozdravil, nato pa je vodja oddelka za splošno kriminaliteto Valter Zrinski na kratko predstavil organizacijo dela PU Ljubljana in Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana.

20230509 094840 1
V prijetnem vzdušju je predsednik Društva kriminalistov Slovenije Damjan Apollonio pisatelju v dar izročil knjigo z naslovom "Kriminalistični tečaj – od najosnovnejših oglednih postopkov do najzahtevnejših preiskav kaznivih dejanj", ki so jo napisali inštruktorji kriminalistične policije Slovenije. Verjamemo, da bo knjiga navdih za marsikatero podrobnost v naslednjih knjigah.

Druženje smo nadaljevali v Operativno-komunikacijskem centru PU Ljubljana, kjer sta vodja centra Robert Bajuk in vodja Oddelka za operativo Mihael Pangeršič predstavila potek dela v Operativno-komunikacijskem centru PU Ljubljana in podala nekaj statističnih podatkov. Oba gosta sta bila navdušena nad organiziranostjo dela in hitrostjo posredovanja informacij od sprejema do napotitve policistov na kraj.

Delo Operativno-komunikacijskega centra PU Ljubljana v prostorih za pridržanje jima je razkazal vodja oddelka za varovanje Edo Behlić, ki jima je slikovito pisal, kako tam poteka delo. Predstavnica založbe je pri tem večkrat poudarila, da je navdušena nad tem, kako je za pridržane osebe poskrbljeno, in da je vesela, da policija daje tako velik poudarek človekovim pravicam.

20230509 133146 12

Valter Zrinski, ki je srečanje organiziral, je nato skupaj z vodjo Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Martinom Rupnikom in vodjo Skupine za krvne in seksualne delikte Goranom Novakom predstavil tudi delo posameznih oddelkov, predvsem pa organizacijo Skupine za krvne in seksualne delikte ter kriminalistično tehniko, saj je pisatelj svojega knjižnega junaka največkrat uvrstil prav v to "sceno". Prav zaradi zanimanja gostov se je obisk podaljšal na nekaj ur, saj je bilo zanimanje gostov veliko.

Obisk smo zaključili v prijetnem vzdušju z željo, da bomo v prihodnje še sodelovali. Vzdušje je odlično povzel tudi naš upokojeni kolega Jakob Demšar: "Kljub temu da upokojeni kriminalisti menimo, da smo bili mi 'tastari' najboljši, vedno znova spoznavam, v kako zahtevnih pravnih in operativnih razmerah delujejo kriminalisti in celotna policija, zato me vedno znova navduši spoznanje glede mojih mlajših kolegov, kako še vedno s srčnostjo in strokovnostjo opravljajo ta zahtevni poklic. Zato sem kljub dolgemu upokojenskemu stažu prek Društva kriminalistov Slovenije še vedno rad mali košček te ekipe."