Sorodne objave

 

Vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana mag. Branko Japelj je na današnji novinarski konferenci javnosti podrobneje predstavil uspešno preiskan primer umora in obenem pogrešane osebe z območja Zagorja. 28-letnega osumljenca, ki naj bi leta 2008 iz koristoljubja umoril takrat 60-letnega Franca Brvarja, so policisti prijeli konec februarja letos.

Po besedah mag. Branka Japlja so zagorski policisti 6. novembra 2008, takoj po prijavi, da je pogrešan, začeli z intenzivnim iskanjem 60-letnega občana iz Kisovca, a jim koristnih podatkov, kje bi pogrešani lahko bil, takrat ni uspelo pridobiti. Lani, 20. septembra 2009, pa je občan obvestil Policijsko postajo Trbovlje, da je v gozdu v bližini kraja Ržiše našel dele človeškega skeleta. Poleg so bili tudi deli oblačil. Z ogledom kraja dejanja in obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani ter preiskavami DNK je bilo ugotovljeno, da gre za pogrešanega 60-letnika iz Kisovca.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja (pogrešani je bil namreč šibkega zdravja in fizično ni bil zmožen sam priti na strmo in hribovito območje, kjer je bilo najdeno njegovo okostje) so policisti začeli z zbiranjem obvestil na širšem območju Kisovca in Zagorja. Uspelo jim je izločiti osumljenca, 28-letnika z območja Zagorja, ki je nato svoje dejanje kriminalistom tudi podrobno opisal.

Več informacij z novinarske konference v gradivu 

***


Na območju Slovenije policija vsako leto obravnava nekaj sto pogrešanih oseb. V letu 2009 je slovenska policija obravnavala 319 prijav pogrešanih odraslih oseb in 71 prijav od doma pogrešanih mladoletnikov, poleg tega pa še 372 prijav pogrešanih ali iskanih mladoletnikov iz vzgojno-varstvenih zavodov. Pogost vzrok za izginotje starejših oseb so samomori, pri mlajših osebah pa različne osebne stiske, ki jih doživljajo mladostniki (neuspeh v šoli, doma ipd.). Največ pogrešanih oseb, ki jih išče policija, se vrne domov samih. Okoli 10 % pogrešanih oseb najde policija s svojimi ukrepi, pri čemer je ta odstotek pri mladoletnih osebah in otrocih nekoliko višji, med 50 in 60 %.

Več informacij in statističnih podatkov o iskanju pogrešanih oseb v Sloveniji v gradivu