Sorodne objave

Športna dejavnost 11. oktober 2021
 

Darja Kokalj, 31-letna policistka na Policijski postaji Ribnica, velik del svojega prostega časa posveča športu - teku. S tekom se je začela ukvarjati že v osnovni šoli in je do sedaj dosegla že veliko zavidljivih rezultatov. Na letošnjem državnem prvenstvu v sprint duatlonu 4. maja v Ribnici, ki vključuje tek in kolesarjenje, je na primer osvojila naslov državne prvakinje, visoka mesta pa je dosegla tudi na drugih tekaških tekmovanjih doma in v tujini. Svoja obzorja si širi na različnih tečajih, rada potuje, posveča se tudi poučevanju otrok. Kot pravi, je šport zelo pomemben za policijsko delo.

Prav gotovo je na mestu, da Darjo podrobneje spoznamo.

080528-Sportnica01

Kaj je povedala o sebi?

"Trenirati sem začela v 7. razredu osnovne šole. Zaradi športnih ambicij sem šolanje nadaljevala na športni gimnaziji v Šiški. Tam sem dosegla doslej največji  tekaški uspeh: 2. mesto na svetovnem prvenstvu v teku na 800 m. Sledila je poškodba kolena, ki me je za dlje časa ločila od športnih stez, prav tako od športne fakultete, kamor sem želela po srednji šoli. Po kar nekaj zamenjanih delovnih mestih sem se odločila za naslednji izziv: preizkusiti se kot varuška otrok v Londonu. Po treh mesecih in polna novih izkušenj sem se vrnila domov, odločena, da postanem policistka. V Londonu sem namreč živela v vojaški bazi in tako  večkrat spremljala urjenja vojakov in policistov. To me je navdušilo, saj sem videla pomen športa za policijsko delo.

Decembra leta 1998 sem se kot kandidatka za policistko začela usposabljati v Tacnu, kjer so me pri športnem udejstvovanju zelo podpirali. Po končanem usposabljanju sem bila razporejena na Policijsko postajo Domžale, od tam pa leta 2002 na Policijsko postajo Ribnica. Vseskozi sem poleg službe tudi aktivno trenirala in tekmovala, doma in v tujini. Poleg uspešnih nastopov v tujini, med katerimi naj omenim le zmago na zimskem pokalu v krosih v Italiji, sem bila tudi državna prvakinja v krosu, teku na 3 km, 10 km, 21 km, prav tako sem bila članica državne reprezentance v gorskih tekih.

Udeleževala sem se tudi policijskih tekmovanj. Petkrat zapored sem bila zmagovalka policijskega mnogoboja, skupaj z Dragico Hriberšek pa sem osvojila ekipno 3. mesto na evropskem prvenstvu v teku na 21 km v Španiji. Večkrat sem kot predstavnica ekipe PU Ljubljana nastopila na Brajnikovem memorialu. Z veseljem se spominjam teka ob mejah Slovenije, kjer smo ekipa sedmih policistov pretekli 1200 km. Barve slovenske policije sem zastopala tudi na svetovnem prvenstvu v maratonu v Grčiji in svetovnem prvenstvu v cestnem teku v Budimpešti.

Ker sem si pri sebi čedalje bolj želela nadaljevati šolanje, je bila poškodba leta 2003 'dobrodošla'. Težko sem se po osvojitvi naslova državne prvakinje sprijaznila z nasvetom zdravnika, naj končam tekaško kariero, in bolečinami v kolenu, ki niso hotele izginiti. Ko ni bilo druge možnosti, sem se odločila, da iz celotne situacije potegnem najboljše in si poiščem nov izziv. Odpravila sem se na 800 km dolgo popotovanje po Španiji.  Domov sem se vrnila z dobro voljo, obilico domišljije in z novim ciljem - vpisati se na fakulteto in se rekreativno posvečati športu.

Sedaj se kot študentka pedagoške smeri na teološki fakulteti posvečam tudi poučevanja otrok. Ker menim, da moram v življenju poskusiti 'vse', v kolikor mi čas dopušča, obiščem tudi kakšen tečaj, da si 'razširim obzorja'. Tako sem končala tečaj španskega jezika. Neskončno uživam v potovanjih, z znanjem angleščine in španščine pa me ni 'strah' podati se kamorkoli. Usposobila sem se še za vaditeljico fitnesa in aerobike, pred kratkim pa tudi za delo na zaupnem telefonu - pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

Kljub temu, da sem bila ob poškodbi odločena, da se bom s športom ukvarjala le še rekreativno, mi tekmovalni  duh, ki je ostal  v mojem srcu, ni pustil počivati. V lanskem letu sem se po triletni odsotnosti vrnila na tekmovalne steze in v absolutni kategoriji slavila na maratonu treh src v Radencih (10 km), Knežaku, Ljutomeru, Kobilju, Dovžanovi soteski in Dolenji vasi. Na ljubljanskem maratonu sem se uvrstila v ekipo policistov, ki smo zastopali slovensko policijo na evropskem prvenstvu v krosu, organiziranem marca v francoskem mestu Vichy.

Letos sem si za cilj postavila osvojitev naslova državne prvakinje. Izpolnila sem ga na državnem prvenstvu v šprint duatlonu, disciplini, ki vključuje tek in kolesarjenje. Poleg tega sem osvojila tretje mesto na letošnjem državnem prvenstvu v teku na 10 km, v absolutni kategoriji sem slavila na malem kraškem maratonu v Sežani, prav tako pa mi je uspelo, da sem 21 km pretekla v času pod 1h 20 min. S časom 1.19.45 sem zasedla 2. mesto v absolutni kategoriji na Ormoškem polmaratonu. V teku trojk - teku ob žici smo skupaj z Klemnom Dolencem in Tomažem Kalanom  zmagali v absolutni kategoriji.

Kar precej tekem me še čaka v letošnjem letu, tako v Sloveniji kot v tujini, in cilji so visoki. Dosegla jih bom lahko le z dobrim sodelovanjem z vodstvom policijske postaje, ki se mu  moram zahvaliti za vso podporo in vzpodbudo na poti do opisanih rezultatov. Brez njihove podpore bi moje želje in cilji ostali neuresničeni, s takšnim sodelovanjem pa se lahko nadejam lepe športne prihodnosti.!


Policistki Darji čestitamo za dosežene uspehe in želimo, da jih v prihodnje še večkrat ponovi!

 

Darja na romanju policistov v Lurd...

080528-Sportnica02

080528-Sportnica03

 

... in na eksotičnem potovanju na Tajskem

080528-Sportnica04

 

Besedilo: Martina Gramec,

tiskovna predstavnica PU Ljubljana