Sorodne objave

 

Policisti Postaje prometne policije Ljubljane so v soboto dopoldne, 25. novembra 2017, obravnavali prometno nesrečo na avtocesti A/1 Blagovica-Trojane, ki jo je povzročil voznik osebnega vozila zaradi vožnje v nasprotno smer.

voznja v nasprotno smerVoznik osebnega vozila je zaradi zaprtega predora Trojane (v njem je bilo takrat goreče tovorno vozilo) z vozilom pred predorom polkrožno obrnil in začel voziti v nasprotni smeri od dovoljene. Nadzorni sistem DARS-a je zaznal vožnjo v napačno smer in takoj preko portalov začel obveščati ostale voznike na nevarnost.

Voznika so policisti Postaje prometne policije Ljubljana zaustavili pri izvozu Blagovica. Ugotovili so, da je voznik, preden so ga ustavili, z vožnjo v nasprotno smer povzročil prometno nesrečo, v kateri sta bila udeležena še dva voznika osebnih vozil. Slednja sta vozila v pravilni smeri, vsak po svojem prometnem pasu. Ko je po nasprotni smeri po levem prometnem pasu pripeljal povzročitelj, je voznik na levem pasu, da bi se izognil trčenju, zavil desno, pri tem pa trčil v voznika ob njem. K sreči noben od udeleženih v nesreči ni bil telesno poškodovan.

Pri preiskovanju prometne nesreče so policisti ugotovili, da je voznik vozil v nasprotni smeri pet kilometrov in s svojo vožnjo zelo ogrožal ostale udeležence v cestnem prometu.

Policisti so z voznikom opravili preizkus alkoholiziranosti, ki je bil negativen, vozniku so na kraju odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo ter zoper njega podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Za vožnjo v nasprotno smer je predpisana globa 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

Kot je dejal mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, moramo, če slišimo obvestilo, da nekdo vozi v napačno smer, upočasniti vožnjo, se držati desne strani ceste in prižgati vse štiri smernike, da tudi voznike, ki vozijo za nami, opozorimo na morebitno nevarnost.

Zvočni posnetek izjave mag. Ivana Kapuna (mp3) 

Če sami nehote zapeljemo v napačno smer, pa se moramo nemudoma ustaviti! "Nikar ne nadaljujte vožnje in ne poskušajte sami reševati nastale situacije, saj lahko še bolj ogrozite svoje življenje in življenje ostalih udeležencev. Prižgite vse štiri smernike in takoj pokličite številko 113 ali 112 ter počakajte policiste oz. DARS-ove delavce," je še svetoval mag. Ivan Kapun.

Če nehote zapeljemo v napačno smer, se takoj ustavimo! (mp3) 

Preventivni nasvet za voznike, ki so zapeljali v nasprotno smer, in za druge voznike: Vožnja v nasprotni smeri je izredno nevarna!

Video: vožnja v naprotno smer