Sorodne objave

 

Kriminalist Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Matija Breznik in komandir Policijske postaje Kamnik Aleksander Perklič sta na današnji novinarski konferenci predstavila uspešno preiskavo več ropov na območju Kamnika.

Breznik Perklic

Z leve: kriminalist Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Matija Breznik in komandir Policijske postaje Kamnik Aleksander Perklič

Zvočni posnetek izjave Matije Breznika  (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Aleksandra Perkliča  (mp3) 


Kako ravnati ob ropu?

Kako ravnati ob uličnem ropu?

Kamniški policisti so 15. januarja odvzeli prostost 32-letnemu moškemu, osumljenemu treh kaznivih dejanj ropa, ki jih je izvršil v mesecu decembru in januarju v prodajalnah na območju Kamnika.

V okviru kriminalistične preiskave so policisti ugotovili, da je osumljeni prvo dejanje izvršil pozno popoldan 19. decembra, ko je na Ljubljanski cesti v Kamniku vstopil v eno izmed prodajaln in od prodajalke zahteval denar. Svojo zahtevo je podkrepil z uporabo telesne sile in večjega noža. V strahu za svoje življenje in osebno varnost mu je prodajalka iz blagajne izročila 100 evrov. V dogodku prodajalka ni bila telesno poškodovana.

Naslednji dan, 20. decembra, v zgodnjih jutranjih urah, je osumljeni ponovno izvršil rop, tokrat v prodajalni na Kranjski cesti v Kamniku. 32-letnik je s pretvezo, da je eden od kupcev, na prodajni trak pri blagajni odložil pločevinko pijače in zavojček žvečilnih gumijev, ki mu jih je prodajalka poračunala in izdala račun. Osumljeni je prodajalki izročil 5-evrski bankovec, ta pa je odprla predal blagajne. Takrat je osumljeni izvlekel nož in se z njim nagnil proti njej, zaradi česar se je ta močno prestrašila in odstopila od blagajne. 32-letnik je nato sam iz blagajne pograbil bankovce, si jih natlačil v žep in zbežal iz prodajalne. Med begom pa je izgubil skoraj ves odtujeni denar. Ostalo mu je zgolj 10 evrov.

noz

Nož, ki ga je osumljeni uporabil za izvrševanje ropov.


V nadaljevanju je 32-letnik tretji oboroženi rop izvršil v popoldanskem času 14. januarja, ko je enako kot v prejšnjih dejanjih z uporabo noža in grožnje od prodajalke v eni izmed trgovin na Ljubljanski cesti v Kamniku zahteva denar. Odtujil je 150 evrov.

Policisti so z namenom izsleditve in odkritja storilca intenzivno zbirali obvestila in dokaze, med drugim so opravili oglede krajev kaznivih dejanj, zavarovali sledove, opravili številne informativne pogovore in pridobili posnetke video nadzornih kamer. Opravljene so bile tudi prepoznave oseb po fotografijah, s katerimi pa se identiteta storilca ni zadostno potrdila, saj je osumljeni pri dejanjih svoj videz prikrival s pomočjo pokrival preko glave in obraza. V sklopu preiskave so policisti na podlagi načina izvrševanja kaznivih dejanj in delnega videza/opisa storilca nakazali njegovo možno identiteto, ki pa je z gotovostjo niso mogli potrditi vse do dne, ko so obravnavali in preiskovali drugo kaznivo dejanje (nasilje v družini), pri katerem so ugotovili ujemanje osumljenčevih značilnosti (videz, oblačila, obutev) s storilcem kaznivih dejanj ropov.

Na podlagi zbranih dokazov in potrditve identitete osumljenca, so mu policisti odvzeli prostost in pridobili odredbo sodišča za hišno preiskavo, pri kateri so v nadaljevanju našli in zasegli predmete, ki ga utemeljeno povezujejo s kaznivimi dejanji ropov (oblačila v času storitve kaznivih dejanj in nož).

Včeraj je bil skupaj s kazensko ovadbo predan preiskovalnemu sodniku, ki mu je po zaslišanju odredil pripor. Slednji je bil v preteklosti že obsojen za tovrstna kazniva dejanja. Gre za t. i. specialnega povratnika.

Za kaznivo dejanje ropa po 206. členu Kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora od enega do desetih let.

tabela

Tabela: Statistični pregled števila ropov na območju Policijske uprave Ljubljana med letoma 2014 in 2018