Sorodne objave

 

Četudi ne obiskujete "večtisočakov" in visokih gorskih vrhov, ampak se radi odpravite le na bližji hrib ali v gozd, morda nabirat gobe ali kostanj, je dobro upoštevati nekaj koristnih nasvetov. Mariborski policisti so zato včeraj, 1. oktobra 2023, na območju slapov Šumik izvedli preventivno aktivnost in mimoidoče opozarjali na nekatere pohodniške nevarnosti.

20231001 100120 intro

Policista Policijske uprave Maribor, sicer pripadnika Gorske enote policije (načelnik Policijske postaje Slovenska Bistrica Uroš Kušar in policist PP Ruše Aleš Paradiž) sta na poti srečala več pohodnikov, ki so bili sicer dobro pripravljeni na pot.

Zvočni posnetek izjave policista PP Ruše Aleša Paradiža

Četudi se na Štajerskem ne morejo pohvaliti z visokogorjem, pa imajo tudi mariborski policisti v svojih vrstah policiste, usposobljene za posredovanje v gorah, hribih in na težko dostopnih terenih. "Tudi na našem območju najdemo težko dostopne lokacije, ki jih obišče ogromno pohodnikov, na primer Šumik, Bistriški Vintgar in druge. To so lokacije, ki so policistom s 'klasično' opremo težko dostopne in bi tam težje opravili kakšen ogled, še težje pa reševanje," sta povedala Kušar in Paradiž.

Tudi pred manjšimi pohodi načrtujte, koliko moči in časa ter kakšno opremo boste potrebovali!

Aleš Paradiž je ob tem opozoril: "Ljudje velikokrat precenijo svoje sposobnosti, znanje, ne načrtujejo svoje poti in pozabijo na ustrezno opremo. Četudi se namenimo 'le na bližnji hrib', moramo načrtovati svojo pot in preračunati, koliko moči in časa ter kakšno opremo potrebujemo. Med jesensko pohodniško opremo zato sodijo ustrezna oblačila, pijača, kakšna hrana (odvisno od trajanja pohoda), dobra obutev in druga oprema, pohodne palice. Najbližje obvestite, kdaj in kam greste. Odločite se za teren, ki ga poznate, pot načrtujte in se vmes javite, ne pozabite pa tudi na vpis v pohodniške dnevnike v planinskih kočah."

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike