Sorodne objave

 

Policijska uprava Maribor in Carinska uprava RS sta na novinarski konferenci danes, 22. januarja 2010, podrobneje predstavili nedavno odkritje kar 10 kilogramov heroina na mejnem prehodu Gruškovje.

IMG 1228

Na novinarski konferenci sta sodelovala direktor Carinskega urada Maribor Dušan Šafarič in vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor Janez Lovrec


Zvočni posnetek izjave Janeza Lovreca  (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Dušana Šafariča  (mp3) 


Predstavnika carine in policije sta povedala, da se je popoldne 19. januarja 2010 na Mejni prehod za mednarodni promet Gruškovje pripeljal 19-letni državljan Avstrije. Na vprašanje v slovenščini in nemščini, ali ima kaj, kar bi moral predložiti carinski kontroli, je v nemškem jeziku odgovoril, da nima ničesar. Carinik mu je nato postavil še nekaj vprašanj, pri čemer so bili potnikovi odgovori čudni in nenavadni, njegovo vedenje pa zmedeno. Zato se je carinik odločil za pregled osebnega avtomobila mazda 323 z avstrijskimi registrskimi številkami in odredil vozniku, naj vozilo parkira na odstavnem pasu.

1

Ko je odprl vrata prtljažnika, je bilo mogoče zaznati močan vonj po gorivu, zato sta se carinik in policist odločila za podroben pregled vozila. V prtljažniku je bil poleg nekaterih manjših stvari tudi velik lesen zvočnik (subwoofer). Policist je z roko segel v odprtino zvočnika. Ker je otipal polivinilasto vrečko, je začel zvočnik natančneje pregledovati, pri čemer je odstranil plastični vložek in izvlekel zavitek, oblepljen z rjavim trakom in zavit v polivinilasto vrečko. V zavitku je bila rjava praškasta snov. Ker sta sumila, da gre za prepovedano drogo, sta avtomobil zavarovala in obvestila vodji izmen carinske službe in policije.

3

Zaradi natančnejše kontrole so cariniki avtomobil prestavili v službeno garažo za pregled tovornih vozil in nadaljevali s postopkom. V postopek so se vključili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor. Pri preiskavi vozila so našli 20 zavojev pravokotne oblike, pakiranih v toplotno varjeno polivinilasto folijo. S preliminarnim testiranjem vzorcev so kriminalisti ugotovili, da je v paketih heroin.

5

Najdeno drogo in avtomobil so policisti zasegli, voznika pa pridržali. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (člen 186/I KZ-1) so osumljenca 20. januarja 2010 s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je zanj odredil pripor. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od enega do deset let.

V opisanem primeru odkritega heroina, ki ga je - da bi ga preprodal naprej - nameraval moški pretihotapiti čez ozemlje Slovenije, gre za veliko količino zelo nevarne prepovedane droge, ki povzroča močno odvisnost, hkrati pa je ob uživanju te droge ogroženih ogromno človeških življenj. Če bi jo preprodajalci prodali na debelo, bi cena znašala okoli 200.000 evrov. Če bi bila droga prodana na drobno, pa bi - ker jo je treba za ulično prodajo redčiti z drugimi substancami - cena znašala okoli 500.000 evrov.

Zadnji večji zaseg heroina na mejnem prehodu Gruškovje je bil novembra lani, ko so odkrili dobrih 24 kilogramov te droge, največji zaseg pa novembra 2008, ko so zasegli 105 kilogramov heroina. Leta 2009 so policisti na območju Policijske uprave Maribor zasegli 24,6 kg heroina, 170 g kokaina, 3,9 kg marihuane, 16.741 tablet ecstasya, 658 ml metadona in 226,2 g amfetaminov.