Sorodne objave

 

Spomladi se po "zimskem spanju" na ceste vrnejo motoristi. Najbolj neučakani sedejo na motor ob prvih sončnih žarkih, ko razmere na cesti še zdaleč niso idealne. Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morajo motoristi nanjo ustrezno pripraviti, kot se nanjo tudi že pripravljajo mariborski policisti motoristi.

IMG 6970

Poskrbeli so za pripravo motorjev, svoje motoristične spretnosti pa že pilijo na poligonu.


O tem, kako se ustrezno pripraviti na motoristično sezono, so policisti Postaje prometne policije Maribor v sredo, 11. aprila 2018, opozorili tudi motoriste, ki žal ostajajo na izmed najbolj izpostavljenih skupin udeležencev v cestnem prometu.

IMG 6983V izjavi za medije na avtocestni bazi v Hajdini je Anton Vinko, pomočnik komandirja PPP Maribor, vse voznike enoslednih motornih vozil pozval k večji previdnosti in upoštevanju prometnih predpisov. Na začetku motoristične sezone je namreč asfaltna površina še vedno hladna, ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču tudi veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Več: Video


Na novo motoristično sezono se je treba ustrezno pripraviti. V dobri kondiciji naj bodo tako motorist kot njegov motor in zaščitna oprema. Nekaj nasvetov motoristom:IMG 7044

  • čelada se mora tesno prilegati, ne sme pa tiščati;
  • pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte;
  • pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado; poskrbite, da je pravilno zapeta in da je vizir čist, saj vam le tako omogoča potrebno vidljivost;
  • ne pozabite na oblačila s ščitniki;
  • na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči;
  • nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve;
  • pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet;
  • če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah;
  • ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni, sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja;
  • voznikom motornih koles in mopedov svetujemo, da se udeležite predavanj in brezplačnih preventivnih delavnic, ki jih organiziramo skupaj s predstavniki različnih organizacij po celotni Sloveniji, njihov seznam objavljamo na spletni strani policije in naših družbenih medijih:
Motoristi, vabljeni na delavnice!


Vozniki enoslednih motornih vozil povzročijo okrog 60 % prometnih nesreč, v katerih so udeleženi, zato na tem mestu velja še opozorilo drugim udeležencem v prometu, naj bodo pozorni - a ne samo na motoriste, pač pa tudi na mopediste, kolesarje in pešce!

Statistični podatki o varnosti motoristov za območje Policijske uprave Maribor:

  • Lani je bilo na območju PU Maribor v prometnih nesrečah udeleženih 99 voznikov enoslednih motornih vozil ali 11 odstotkov več voznikov motornih koles, od katerih so štirje žal izgubili življenje, kar 13 pa se jih je hudo telesno poškodovalo.
  • Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je znašal 12 % pri voznikih motornih koles (in kar 22 % pri voznikih mopedov).
  • Med povzročitelji prometnih nesreč, tako pri voznikih motornih koles kakor tudi pri voznikih mopedov, sta najbolj izstopali starostni skupini 34–44 let ter 44–54 let, pri voznikih mopedov pa še starostna skupina 18–24 let.
  • Najpogostejši vzroki prometnih nesreč med vozniki motornih koles in mopedov so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti ter nepravilna stran in smer vožnje.

Več nasvetov za večjo varnost motoristov