Sorodne objave

 

Na območju policijskih postaj Ajdovščina, Nova Gorica in Bovec so policisti Policijske uprave Nova Gorica minulo nedeljo, 28. junija, obiskali pristajalna mesta za jadralne padalce in zmajarje. Skupaj z letalskimi nadzorniki in nadzorniki Javne agencije za civilno letalstvo RS (v nadaljevanju: Agencije) so preverjali, ali jadralni padalci in zmajarji spoštujejo določbe Uredbe o jadralnem zmajarstvu in jadralnem padalstvu. Gre za prvi tovrstni primer skupnega nadzora policije in Agencije na območju novogoriške policijske uprave. 

IMAG0153 skupni nadzor nad jadralnimi padalci 2

Omenjena uredba določa pogoje za izdelavo, uporabo in vzdrževanje jadralnih zmajev ter jadralnih padal, pogoje v zvezi z ugotavljanjem njihove sposobnosti za letenje, pogoje, ki jih mora izpolnjevati pilot ali druga oseba, ter pogoje, ki veljajo za usposabljanje, izpite, dovoljenja in pooblastila pilotov jadralnih zmajev in pilotov jadralnih padal, preiskovanje incidentov,
resnih incidentov in nesreč, kazenske določbe v zvezi s kršitvami te uredbe, nadzor ter stroške v zvezi s posameznimi upravnimi dejanji.

Policisti PP Ajdovščina in PP Nova Gorica so izvedli nadzor na pristajalnih mestih za jadralne padalce in zmajarje v Dolgi Poljani pod vasjo Budanje (občina Ajdovščina) in na območju pristajališča Lijak–Šmihel (občina Nova Gorica). Na slednjem so policisti in letalski nadzorniki v okviru svojih pristojnosti (pregled dokumentacije, preizkus alkoholiziranosti) preverili 12 jadralnih padalcev, pri čemer niso odkrili kršitev. 

IMAG0153 skupni nadzor nad jadralnimi padalci

Bovški policisti in letalska nadzornika pa so obiskali pristajalna v Zgornjem Posočju: na območju Bovca (letališče Bovec) in Kobarida (v neposredni bližini bencinskega servisa), kjer so  opravili nadzor nad 20 jadralnimi padalci, med katerimi prav tako ni bilo nobenih kršiteljev. Skupno so opravili torej 32 nadzorov.

Predstavniki policije in Agencije so pozitivno ocenili opisano sodelovanje obeh državnih institucij. S podobnimi nadzori bodo, odvisno od vremenskih razmer, nadaljevali v drugi polovici avgusta oziroma prvi polovici septembra 2020.

Fotografiji: Agencija za civilno letalstvo (CAA)