Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Opozarjamo občane, naj bodo previdni pri nenapovedanih obiskih neznancev, ki na domovih ponujajo različne storitve in izdelke. Marsikdo v resnici ni ta, za kogar se izdaja!

Drzne tatvine letak

Medtem ko sta se izdajala za delavca telekomunikacijskega podjetja, storilca lastnikom iz hiše neopazno ukradla zlatnino

Policisti Policijske postaje Idrija so konec minulega tedna, 7. julija, obravnavali sum kaznivega dejanja velike tatvine v Godoviču (občina Idrija). Po do sedaj zbranih podatkih sta se do ene od tamkajšnjih stanovanjskih hiš pripeljala neznana moška s sivim osebnim avtomobilom in ljubljanskimi registrskimi tablicami. Izdajala sta se za delavca enega od telekomunikacijskih podjetij. Lastnike hiše sta prosila, da jima pomagajo ugotoviti, kje je primerno mesto za postavitev lesenega droga z napravo za ojačitev omrežja.

Lastnika stanovanjske hiše sta zato skupaj z enim od domnevnih delavcev odšla nedaleč stran od stanovanjske hiše, drugi domnevni delavec pa je medtem počakal pri avtomobilu, ki je bil parkiran pri stanovanjskem objektu. Po določitvi primernega mesta za postavitev droga sta se neznanca s svojim vozilom odpeljala. Lastnika oz. oškodovanca pa sta istega dne zvečer opazila, da je iz hiše izginila njuna zlatnina (več prstanov, uhanov in verižica), ki sta jo hranila doma. S tem dejanjem sta bila po nestrokovni oceni oškodovana za približno 2.500 evrov. Idrijski policisti so opravili nujna preiskovalna dejanja in bodo o tem po zaključku policijske preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Poziv morebitnim oškodovancem: ste bili v zadnjem času na podoben način okradeni tudi vi?

Policisti Policijske uprave Nova Gorica pozivamo morebitne oškodovance, ki ste bili v preteklem obdobju žrtev kaznivih dejanj, kakršno je opisano zgoraj, da nemudoma pokličete policiste najbližje policijske postaje oz. na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. Pokličite nas prosim tudi vsi, ki bi nam v zvezi z opisanim kaznivim dejanjem lahko nudili kakršne koli koristne informacije.

Policisti opozarjamo: ne odpirajte vrat neznancem!

Ob tej priložnosti policisti ponovno opozarjamo: upoštevajte osnovne samozaščitne ukrepe! Zelo pogosto se namreč dogaja, da so občani še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki nenapovedano prihajajo na njihove domove in ponujajo različne storitve oz. izdelke, jih ogovarjajo ali pa s pogovorom oškodovance zamotijo oz. preusmerijo njihovo pozornost od objekta in premoženja. Storilci kaznivih dejanj si želijo pridobiti zaupanje stanovalcev, njihov edini cilj pa je, da tem odtujijo različne predmete.

Storilci svoje žrtve oziroma kraje, kjer bodo izvršili kaznivo dejanje, pogosto izberejo vnaprej, tako, da jih opazujejo. Nemalokrat so žrtve teh kaznivih dejanj starejše osebe, ki šele čez nekaj časa ugotovijo, da so bile žrtve premoženjskih kaznivih dejanj, in to šele takrat prijavijo policiji, kar otežuje nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja.

Neznancev oz. nepovabljenih oseb zato ne spuščate v stanovanja oz. stanovanjske objekte, še zlasti če so vsiljivi, se počutite ogroženi ipd. Neznane osebe je v teh primerih treba imeti ves čas "na očeh" oziroma pod nadzorom, saj nepridipravi pogosto izkoristijo trenutno odsotnost oz. nepazljivost občanov (na primer, ko za krajši čas odidejo v druge prostore po denarnice, kozarec vode ipd.). Takrat lahko namreč izvršijo tatvino vrednejših predmetov (gotovina, zlatnina).

Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem (izgled oz. osebni opis storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, oznake na registraciji idr.).

Povezane vsebine

Drzne tatvine v vaših domovih