Sorodne objave

 

Policisti gorske enote, ki deluje v okviru Posebne policijske enote na Policijski upravi Nova Gorica, so 7. marca v zahodnih Julijskih Alpah, na gorskih poteh na območju Krnskega pogorja na Kobariškem, izvedli preventivno akcijo za zagotavljanje splošne varnosti v gorah. To območje je bilo namreč v zadnjih letih pozimi zelo dobro obiskano, policisti pa so obravnavali tudi več nesreč; zadnja nesreča s smrtjo planinca je bila na tem območju decembra 2008. Prav tako so v tem pogorju več oseb tudi iskali.

090310-Krn_Preventiva01Preizkus snežne odeje

 

To je bila že druga preventivna akcijo, ki so jo policisti novogoriške gorske enote izvedli v gorah pozimi. Policista in pripadnik Gorske reševalne službe Tolmin so po nekaj dnevih izredno slabega vremena z obilnim sneženjem v visokogorju v lepem sončnem vremenu obiskovalce gora opozarjali na številne dodatne nevarnosti v visokogorju v tem letnem času, kot so  na primer snežni plazovi. Poleg tega so jim tudi svetovali, kaj naj storijo, če bi se znašli v težavah, in kaj je dobro vedeti, preden se odpravijo na pot.

090310-Krn_Preventiva02

Nevarnost snežnih plazov v visokogorju je bila 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, policijska patrulja s pripadnikoma gorske enote in gorski reševalec pa so bili prisotni na območju Planine Kuhinja in nad njo na območju Krnskega pogorja do še varnega območja oz. do višine približno 1.370 metrov nadmorske višine.

Obiskovalcev gora takrat na tem območju zahodnih Julijskih Alp skorajda ni bilo, kar bi lahko pripisali tudi osveščanju in aktivnemu preventivnemu opozarjanju planincev, gornikov in drugih ljubiteljev planinskih vršacev pred nevarnostmi snežnih plazov.

090310-Krn_Preventiva03

Po statističnih podatkih so policisti PU Nova Gorica leta 2008 obravnavali 8 (17 v enakem obdobju 2007) gorskih nesreč, v katerih sta 2 osebi (predlani 5) izgubili življenje, 4 osebe (predlani 7) so se hudo telesno poškodovale, 1 oseba (predlani 4) pa se je laže telesno poškodovala.

Glavni vzroki za najtežje nesreče v gorah so: padajoče kamenje, zdrs, plezanje kljub neugodnim vremenskim razmeram, zdrs na snegu, padec pri plezanju itd. V zadnjem času policisti v gorah vse pogosteje posredujejo tudi zaradi manjših poškodb in obolenj.

090310-Krn_Preventiva04Pravilna namestitev plazovne žolne

 

Že vsa leta novogoriški policisti poleg svojega rednega dela opravljajo tudi naloge zaščite, reševanja in pomoči v gorah in sodelujejo v različnih akcijah. Njihove dosedanje preventivne akcije so bile tako pri pohodnikih, gornikih in izletnikih ter pri skrbnikih planinskih koč dobro sprejete, saj navzočnost policistov prispeva k večji varnosti in redu v gorah v vseh letnih časih.


Dean Božnik,
tiskovni predstavnik PU Nova Gorica