Sorodne objave

 

Pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami sta alkoholiziranost udeležencev in prevelika hitrost vožnje žal še vedno najpogostejša dejavnika. V tem obdobju je problematika alkohola in hitrosti na cestah še bolj pereča, saj je pred nami Martinovo, ki ga mnogo ljudi praznuje ob alkoholnih pijačah, vse bliže pa je tudi t. i. veseli december. Zato bodo tudi policisti Policijske uprave Nova Gorica izvedli vrsto aktivnosti za večjo varnost udeležencev v cestnem prometu.

V okviru letošnje vseslovenske preventivne akcije Alkohol ubija, največkrat nedolžne, ki poteka med 5. in 12. novembrom 2009, smo 6. novembra 2009 pri mestni hiši v Novi Gorici sodelovali na preventivni prireditvi, namenjeni osveščanju voznikov o tragičnih posledicah vožnje pod vplivom alkohola.

RobertStabaizZavodaVarnapot 1

Prisotne so nagovorili direktor PU Nova Gorica Alojzij Mohar, novogoriški župan Mirko Brulc in Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

 

Preventivni transparent s sloganom akcije smo obesili nad vozišče državne ceste R3/613 na odseku 1437 Ajševica ? Nova Gorica (pri Hrastu), drug tak transparent pa v Solkanu na ulici IX. korpusa (pri AMD). Manjši plakat je bil med prireditvijo izobešen tudi na balkonu mestne hiše.

postavitev61krizev

Poleg tega je bilo ponovno pripravljenih 61 belih križev in večje število t. i. osmrtnic, na katerih so bila zapisane starosti umrlih v prometnih nesrečah, ki jih je povzročila vožnja pod vplivom alkohola. T. i. osmrtnice so bile skupaj s plakatom obešene tudi na oglasnih panojih v Novi Gorici in Solkanu. Število 61 pomeni število smrtnih žrtev v cestnem prometu v prometnih nesrečah na območju PU Nova Gorica, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki v obdobju od leta 2000 do leta 2009.

Dijaki Srednje prometne šole iz novogoriškega Tehniškega šolskega centra so na žrtve v prometnih nesrečah simbolično opozorili z nošenjem 61 križev, ki so bili tudi svojevrsten opomin voznikom na posledice alkohola v cestnem prometu. Po prireditvi so križe na travniku pred Mestno občino Nova Gorica postavili v obliko puščice, s čimer so želeli opozoriti na hitrost kot najpogostejšo spremljevalko vožnje pod vplivom alkohola.

foto1 infotockapolicije 1

Na informacijski točki so policisti Policijske postaje Nova Gorica in Postaje prometne policije Nova Gorica javnost seznanili s postopki policije v prometu, predstavili preizkus alkoholiziranosti, obiskovalcem so delili tudi različne zloženke s preventivno vsebino, možen je bil preizkus alkotesta, etilometra itd. Svoje delo so na prireditvi predstavili tudi predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

PPNovaGoricainfotocka2 1

Poleg preventivnih aktivnosti bodo novogoriški policisti v prihodnjih mesecih izvajali tudi številne poostrene nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Tako so v soboto, 7. novembra 2009, na območju celotne policijske uprave izvedli poostren nadzor za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola v cestnem prometu. Policijske enote bodo tovrstne nadzore izvajale med martinovanjem in nato še ves december.

Statistični podatki: Na območju PU Nova Gorica se je v obdobju prvih devetih mesecev letošnjega leta zgodilo 838 (v enakem obdobju lani 897) prometnih nesreč. Pod vplivom alkohola je bilo v tem obdobju letošnjega leta 92 (112) povzročiteljev prometnih nesreč. V prometnih nesrečah s smrtnim izidom so bili pod vplivom alkohola 3 (4) povzročitelji. V prometnih nesrečah, v katerih je bil povzročitelj pod vplivom alkohola, so umrle 4 (4) osebe, 9 (8) jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 44 (56) lahko telesno poškodovanih.