Sorodne objave

 

Prejšnji teden je na petih slovenskih smučiščih, med njimi tudi na smučišču SC Cerkno, potekal projekt Šolar na smuči. Akcija je nastala na pobudo Združenja slovenskih žičničarjev GIZ, Olimpijskega komiteja Slovenije, Zavoda za šport Planica in Smučarske zveze Slovenije, njen namen pa je učencem petih razredov osnovnih šol omogočiti možnost brezplačnega učenja smučanja s strokovno podporo učiteljev in demonstratorjev smučanja na večjih slovenskih smučiščih.

Na območju PU Nova Gorica so aktivnosti potekale na smučišču SC Cerkno 20. in 21. januarja 2015. Poleg policistov smučarjev z območja Policijske uprave Nova Gorica in nadzornikov smučiščam, so bili na smučišču v Cerknem prisotni tudi predstavniki Uprave uniformirane policije GPU, Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor in Združenja učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije, ki so na omenjenem smučišču zagotavljali večjo varnost na smučiščih in osveščali udeležence o skrbi za večjo varnost. V obeh dneh je bilo na omenjenem smučišču skupno prisotno več kot 500 otrok smučarjev.

foto3SCCerkno

Po dosedanjih ugotovitvah policije so najpogostejši vzroki nesreč na smučiščih še vedno neprevidnost smučarjev, precenjevanje svojih sposobnosti in neobvladovanje hitrosti ter neupoštevanje FIS pravil. Smučarji morajo poznati mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih dosledno upoštevati, poleg tega pa morajo spoštovati tudi opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču. Pri nesrečah na smučišču gre v večini primerov za padce, predvsem po lastni krivdi, težje poškodbe pa lahko bistveno omilita čelada, ki je za otroke do 14. leta starosti obvezna, za vse ostale pa zelo priporočljiva, ter posebna zaščita t. i. želva.

Policija ugotavlja kršitve reda na smučiščih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil in obravnava nesreče na smučišču, v katerih se je nekdo hudo telesno poškodoval ali umrl. Poleg tega pa opravlja splošne naloge varovanja življenja in premoženja ljudi.

NaSmuciscuCerkno

Policisti so v torek, 20. januarja 2015, na smučišču Cerkno obravnavali nesrečo pri smučanju, ko se je ob 12.30 uri poškodoval otrok - smučar. Slednji je pri smučanju sam padel in utrpel zlom desne goleni. Mladega smučarja so reševalci na kraju oskrbeli in ga nato odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Dan prej se je prav tako na istem smučišču zgodila nesreča pri smučanju, ko se je v okviru FIS tekmovanja poškodoval mladoletni smučar, ki si je zlomil desno nogo. Tudi njega so morali reševalci s policijskim helikopterjem v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči prepeljati na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

OtrociNaSmuciscuSCCerkno

Naj bodo dnevi, namenjeni sprostitvi, zabavi in športu, med katerega sodi tudi smučanje, res prijetni, hkrati pa skrb za varnost na smučišču na prvem mestu. Za red na smučišču smo odgovorni vsi, hitrost in način smučanja pa je potrebno prilagoditi svojem izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim smučišč in vremenskim razmeram.