Sorodne objave

 

Policisti Gorske enote, ki deluje v okviru novogoriške policijske uprave, so v soboto, 13. marca 2010, na smučišču Kanin in zunaj urejenih prog na Kaninskem pogorju ter na območju med prelazom Vršič in Malo Mojstrovko izvedli preventivno akcijo za zagotavljanje splošne varnosti v gorah.

V zadnjih letih namreč čedalje več ljudi tudi pozimi zahaja v gore, da bi aktivno preživeli svoj prosti čas. Pri tem pa pogosto pozabijo, da so pozimi dnevi krajši, planinske koče so večinoma zaprte, poti so zasnežene, pogosto poledenele, markacije le redko vidne, varovala (klini in jeklenice) pa večinoma pod snegom.

nasvet

Policisti so se za tovrstno preventivno akcijo odločili, da bi obiskovalce gora opozorili na številne nevarnosti v visokogorju v tem letnem času. Pri tem so največ pozornosti namenili varnosti pred snežnimi plazovi, svetovali kaj storiti v primeru, če se ljudje znajdejo v težavah, in kaj je dobro vedeti, preden se odpravijo na pot.

kanin

Območje med prelazom Vršič in Malo Mojstrovko je bilo v zadnjih letih pozimi zelo dobro obiskano, policisti pa so na tem območju zabeležili tudi več nesreč in iskali nekaj pogrešanih oseb. V okviru preventivne akcije so zato preverjali, če so obiskovalci gora ustrezno opremljeni (dereze, cepin, plazna žolna, snežna lopata z zdrsomerom, plazna sonda) za varen obisk gora v tem času. V bolj ekstremnih vremenskih razmerah je namreč ta oprema nujno potrebna.

planinki

 Planinki pozorno poslušata policistove nasvete za varno hojo v gorah.


V bližini prelaza Vršič sta policista pri nekaj osebah ugotovila, da nimajo ustrezne plazovne opreme (plazovna sonda, plazovna žolna in lopata). V okviru svojih nalog pa sta policista opravila tudi nadzor planinskih objektov (Tičarjev dom in Poštarski dom). Sicer pa je bila to soboto v zahodnih Julijskih Alpah kljub sončnemu vremenu le peščica ljubiteljev gora, kar lahko pripišemo tudi intenzivnemu ozaveščanju in aktivnemu opozarjanju planincev gornikov in drugih ljubiteljev planinskih vršacev pred nevarnostmi snežnih plazov in drugih nevarnosti v visokogorju v tem letnem času.

zolna

Brez plazovne žolne nikar pozimi v gore!


Kasneje sta policista na območju Trente ugotavljala tudi kršitve vožnje v naravnem okolju in druge kršitve določb Zakona o Triglavskem narodnem parku. Sicer pa policisti tisti dan na tem območju niso obravnavali gorskih nesreč.

Druga policijska patrulja pa je v okviru preventivne akcije na smučišču Kanin opozarjala predvsem tiste, ki so smučali zunaj urejenih prog. Policista sta pri tem ugotovila, da večina teh smučarjev ni uporabljala lavinske žolne, medtem ko sta pri nadzoru v dolini Krnice na Kaninskem pogorju (zanimiva predvsem za turne smučarje) ugotovila, da so imeli vsi smučarji ustrezno lavinsko opremo.

krnica

Sicer pa sta policista Gorske enote opravljala tudi naloge v zvezi s preprečevanjem premoženjskih kaznivih dejanj (tatvina smučarske opreme ipd.). Na omenjenem smučišču tega dne policisti niso obravnavali poškodb smučarjev.

vrsic

Prelaz Vršič


Nevarnost snežnih plazov v visokogorju je bila to soboto 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Sicer pa policisti vse izletnike, pohodnike in druge obiskovalce gora opozarjajo, naj bodo v tem času še posebej pozorni na nevarnost zdrsov in uporabo ustrezne opreme.

Policisti poleg rednih del in nalog opravljajo tudi naloge zaščite, reševanja in pomoči v gorah in so doslej sodelovali v številnih različnih akcijah. Sodelovanje med policijo in Gorsko reševalno službo pa je odlično.

Tudi letošnja preventivna akcija novogoriških policistov Gorske enote je bila tako kot v preteklem obdobju pri turnih smučarjih, pohodnikih, gornikih, izletnikih in pri skrbnikih planinske koče dobro sprejeta, saj navzočnost policistov prispeva k večji varnosti in redu v gorah v vseh letnih časih.

vrh

Nasveti za pohodnike, planince in gornike


Statistični podatki

Po statističnih podatkih so novogoriški policisti v letu 2009 obravnavali 7 (9)* gorskih nesreč, v katerih so 3 osebe (2) izgubile življenje, 3 (5) osebe so se hudo telesno poškodovale, 1 (1) oseba pa je utrpela lahke telesne poškodbe.

* V oklepajih so podatki za leto 2008.


Glavni vzroki za najhujše nesreče v gorah so predvsem: padajoče kamenje, zdrs, plezanje kljub slabim vremenskim razmeram, zdrs na snegu, padec pri plezanju itd. V zadnjem obdobju je v gorah tudi vse več posredovanj zaradi manjših poškodb in obolenj. V sezoni 2008/2009 so policisti obravnavali tudi nesrečo na območju Kanina zunaj urejenih smučišč, za katero je bila organizirana reševalna akcija.