Sorodne objave

 

Vedno več število voznikov motornih koles in koles z motorjem ter njihova ranljivost v prometu, ki jo dokazuje črna statistika preteklih let, je ključni razlog za raznovrstne aktivnosti, ki jih dolenjski in belokranjski policisti namenjajo motoristom.

SLIKA1

Policijska uprava Novo mesto preventivne aktivnosti izvaja, nadgrajuje in prilagaja že vrsto let. Policisti se udeležijo vseh motorističnih shodov in prireditev, na katere jih povabijo dolenjski in belokranjski motoklubi. Obiskovalcem svetujejo, jim omogočijo preizkus simulatorja varne vožnje in vedno aktualni preizkus alkotesta ter prikažejo krajši film o nevarnostih na cesti.

13. aprila so se odzvali vabilu Motokluba Trebnje, ki je v Mirni Peči priredil 11. tradicionalno srečanje motoristov z blagoslovom motorjev. Prireditev je v nekaj letih postala ena največjih v tem delu Evrope in obisk okoli 9.000 motoristov je presegel pričakovanja organizatorja.

SLIKA2

Občina Mirna Peč z okoli 2.800 prebivalci je bila 13. aprila cilj za okoli 9.000 motoristov in 1.000 ostalih obiskovalcev. Kljub izjemnemu številu motoristov iz Slovenije in drugih držav policisti ta dan niso obravnavali hujših prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih vozil.

SLIKA3

V letu 2008 se je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto zgodilo 61 (103 v letu 2007) prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil. V prometnih nesrečah je življenje izgubilo 6 (2) udeležencev, hudo telesno poškodovanih je bilo 11 (19) in lahko telesno poškodovanih 35 (54) udeležencev. Glede na leto 2007 se je torej število prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil zmanjšalo za več kot 40 %, manj je bilo tudi telesno poškodovanih, se je pa zgodilo več prometnih nesreč s smrtjo udeleženca - v letu 2008 je umrlo 5 (1) voznikov motornih koles in 1 (1) voznik kolesa z motorjem. Največ najhujših prometnih nesreč se je zgodilo na regionalnih cestah izven naselja.

SLIKA4Velik interes obiskovalcev prireditve za preizkus simulatorja


Poleg tega poteka na PU Novo mesto že drugo leto zapored tudi preventivni projekt Obisk motorista. Vodje policijskih okolišev vseh policijskih postaj obiskujejo motoriste na domu, se pogovorijo z njimi in jim svetujejo, kako naj bodo varno udeleženi v prometu. Letošnja novost in nadgradnja dobro vpeljanih preventivnih akcij je vabilo motoklubom na kondicijsko vožnjo s policisti motoristi. 

SLIKA57. aprila so se novomeškim prometnikom pridružili motoristi iz Trebnjega.


Andrej Železnik iz motokluba Kamerad je takole strnil svoje vtise: "Dan, ki smo ga preživeli s policisti PU Novo mesto, je bil nadvse koristen, sploh sedaj, na začetku sezone. Vožnja se ne imenuje zaman kondicijska vožnja, saj se motorist na taki vožnji spozna z vsemi elementi varne vožnje in znova spozna vse nevarnosti, ki prežijo na naših cestah, pomeni pa tudi vzdržljivostni trening za dolga potovanja v sezoni. Vožnjo smo začeli v Novem mestu, pot pa nas je peljala mimo Šentjerneja, Kostanjevice, Brežic, Bizeljskega, Bistrice ob Sotli, Podčetrtka, Rogatca, Ptuja do Hajdoš, kjer smo postali. Vračali smo se mimo Slovenske Bistrice, Celja, Zidanega Mostu, Sevnice nazaj do Novega mesta. Prevozili smo okoli 300 kilometrov, kar pomeni voziti okoli 7 ur s postanki in na tej poti smo doživeli veliko lepih trenutkov. V imenu udeležencev se vam, komandirju, pomočniku komandirja in policistom, ki so nas spremljali, zahvaljujem za povabilo in izvedbo vožnje."

SLIKA6

Vabilu so se 10. aprila v večjem številu odzvali člani motokluba Novo mesto pod vodstvom svojega predsednika Franca Prašnikarja, sicer policijskega inšpektorja v Sekorju uniformirane policije.

SLIKA7Še zadnji dogovori in odhod izpred Policijske uprave Novo mesto


Franc Prašnikar iz Motokluba Novo mesto je takole zbral vtise članov moto kluba Novo mesto: "Že v osnovi smo razumeli izhodišče in namen povabila, ki je bil vsekakor varnost in sodelovanje. Vse to se seveda prekriva tudi s cilji in delovanjem našega motokluba, kjer poleg tega zagovarjamo tudi strpnost, izogibanje stereotipom in enakopravnost med vsemi udeleženci v prometu.

Skrbimo tudi za dobro sodelovanje s policijo, razumevanje njihove vloge in upoštevanje pravil in norm obnašanja v cestnem prometu. S Policijsko upravo Novo mesto smo sodelovali v že kar nekaj primerih. Pri tem mislimo na vaš odziv in pomoč pri organiziranju varne vožnje, ogled PU Novo mesto, obisk in vožnjo s simulatorjem, sodelovanje pri spremljanju kolone ob otvoritvenih vožnjah in podobno.

Mnenja in odzivi udeležencev na skupno kondicijsko vožnjo so bili zelo dobri in pohvalni, saj je pomenila tudi prepotrebno pripravo na varno motoristično sezono. Pohvalimo lahko vaše sodelavce, ki so nam poleg samega vodenja prenesli tudi svoje izkušnje, bili prijazni, hkrati pa je med nami stekla tudi prosta in sproščena beseda, ki še dodatno razbija razlike ali celo napetosti. Prepričani smo, da bo udeležba ob naslednji takšni vožnji še večja, saj tovrstne aktivnosti zagotovo vodijo do boljšega obojestranskega rezultata. Zahvaljujemo se vam za povabilo in odlično izkušnjo sodelovanja s prometnimi policisti."

SLIKA8Ko so se črnomaljski motoristi 17. aprila pripeljali pred PU Novo mesto, so prevozili že okoli 60 km.


Eden od članov motokluba Rian Riders pa je v imenu udeležencev zapisal: >Zahvaljujemo se PU Novo mesto za povabilo, ki smo ga z veseljem sprejeli. Potovanje je bilo nepozabno in zelo lepo. Spoznali in naučili smo se nekaj novega in to bomo prenesli tudi na ostale člane motokluba. Ugotovili smo tudi, da so vaši policisti zelo izurjeni, hitri in spretni na motorjih. Vodili so nas po zelo raznolikih cestah, tako da smo spoznali vožnjo po makadamu, slabem in dobrem asfaltu, v mestni gneči. Predstavili so nam skratka skoraj vse, na kar lahko naletimo na cesti. Samo potovanje je potekalo v zelo lepem vzdušju in tudi vreme je bilo na naši strani.<
 
Policijska uprava Novo mesto svoje ukrepe nenehno prilagaja razmeram v prometu in zagotavlja pogosto navzočnost policistov na cestah. Veliko pozornosti namenjamo učinkovitemu nadzoru cestnih relacij (npr. Dvor - Lašče), ki so bile v preteklih letih varnostno najbolj obremenjene.

SLIKA9Policist Igor Juršič iz PPP Novo mesto nadzira promet na priljubljeni motoristični cesti Dvor - Lašče.

 

Besedilo in fotografije:
Alenka Drenik, PU Novo mesto