Sorodne objave

 

Policisti z območja Policijske uprave Novo mesto so bili včeraj, 20. septembra 2017, obveščeni kar o dveh občanih, ki sta se izgubila v gozdu pri nabiranju gob. Popoldne se je gobarka izgubila na območju Birčne vasi oziroma Padeža, a so jo svojci kmalu našli in posredovanje policistov ni bilo potrebno. V poznih večernih urah pa je potekala obširna iskalna akcija na območju Pribincev, kjer so policisti iskali 84-letnega gobarja.

4 gobice

Njegovi svojci so okoli 21. ure obvestili policiste, da je pogrešani ob 18. uri odšel v gozd nabirat gobe in se ni vrnil domov. Svojci so ga iskali, vendar ga niso našli. Policisti so takoj pričeli z iskalno akcijo, v kateri so sodelovali črnomaljski policisti, vodniki službenih psov in gasilci. V iskanje pogrešanega je bil vključen tudi helikopter Letalske policijske enote.

K sreči je pogrešani imel s sabo mobilni telefon, zato so policisti lahko določili nekoliko ožje območje iskanja. Od pogrešanega so lahko dobili podatek, ali vidi luči policijskih vozil oziroma sliši sireno. Pomembna je bila tudi informacija o koordinatah, ko je območje, kjer se je nahajal, preletel policijski helikopter. Nekaj po polnoči so prav na podlagi teh podatkov policisti in gasilci v gozdu vendarle našli pogrešanega 84-letnega moškega ter ga živega in zdravega predali svojcem.

7 gobice

Pri iskanju pogrešnih oseb v gozdu so v veliko pomoč reševalni psi in službeni psi policije.


Z gobarjenjem je povezano tudi kaznivo dejanje, ki so ga trebanjski policisti obravnavali v popoldanskih urah na območju Češnjic pri Trebelnem. Oškodovanec je parkiral avtomobil ob gozdni poti in odšel v gozd nabirat gobe, v času njegove odsotnosti pa je neznanec vlomil v avtomobil in mu iz predala armaturne plošče odtujil denar.


Zvočni posnetek izjave Sebastjana Viranta, (mp3)
inšpektorja v Sektorju uniformirane policije na Policijski upravi Novo mesto
 

Da bo gobarjenje prijetno in varno, vam policisti svetujemo, da upoštevate naslednje samozaščitne ukrepe:

  • Če je možno, vozil ne parkirajte v gozdu ali na samotnih mestih.
  • Vozila skrbno zaklepajte, zapirajte okna in v notranjosti ne puščajte ničesar.
  • Že pred odhodom v gozd razmislite, ali zares dobro poznate območje, kjer nameravate gobariti.
  • V gozd se odpravite dovolj zgodaj, da se boste lahko vrnili domov še pred temo.
  • S sabo vedno vzemite mobilni telefon s polno baterijo, da boste, če bo treba, lahko poklicali na pomoč.
  • Ob hoji po gozdu bodite pozorni na smer hoje, posamezne točke ali značilnosti v gozdu, na podlagi katerih se boste lahko orientirali pri povratku.


Vsem gobarjem želimo uspešno in varno gobarsko sezono!