Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Otroška varnostna olimpijada je preventivni projekt, ki ga že od leta 2006 uspešno razvija Policijska uprava Maribor. Vsako leto organizira tekmovanje četrtošolcev osnovnih šol, ki se med sabo pomerijo v znanju s področja varnosti in različnih spretnosti. Poleg policije kot nosilke pri projektu sodelujejo tudi druge institucije, ki v okolju, kjer živimo in delamo, skrbijo za varnost v ožjem in širšem pomenu.

Slika udeležencev olimpijade

Glavni namen olimpijade ni tekmovalnost, temveč igrivo in zabavno pridobivanje koristnega znanja o skrbi za varnost in samozaščitnem ravnanju.

Ekipe osnovnošolcev – vsako ekipo sestavlja deset učencev in mentor – se najprej udeležijo predtekmovanj, s katerih se v veliki finale uvrstijo po tri najboljše ekipe. Zaključna prireditev je hkrati tudi slovesnost, ko zmagovalce nagradimo s pokali.

Slika udeležencev olimpijade v tekmovanju

Dobre volje tekmovalcem ne manjka.

Otroci tekmujejo v več zabavnih "disciplinah" oziroma igrah (igra "človek ne jezi se", sestavljanje logotipov interventnih služb iz velikih kock, spretnostna vožnja s kolesom, požarna vaja oziroma črpanje vode z "brentačo") in ob tem odgovarjajo na vprašanja o splošni, požarni in kibernetski varnosti, varnosti v cestnem prometu ipd. Tako tekmujejo, kdo največ ve o prepoznavanju, preprečevanju in odpravljanju posledic vsakodnevnih nevarnih situacij, pokažejo pa lahko tudi, kako spretni so in kako dobro jim gre od rok skupinsko delo.

V odmorih pa se jim predstavimo različne interventne službe, ki skrbimo za varnost: ob reševalcih, gasilcih, vojakih in predstavnikih Uprave RS za zaščito in reševanje tudi policisti različnih specialnosti: policisti motoristi, policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki in drugi.

Del projekta je tudi Štengijada, tekmovanje s humanitarnim namenom

Otroška varnostna olimpijada obsega tudi tekmovanje Štengijada. Gre za tek mešanih trojk po 455 stopnicah ("štengah") na Kalvarijo, hrib nad Mariborom.

Slika trase - stopnic, kjer poteka Stengijada

Odprto prvenstvo PU Maribor je hkrati tudi državno prvenstvo policije, kjer se tekmovalci potegujejo za veliki prehodni pokal. Vendar pa se ekipam zaposlenih v policiji na tekmovanju vsakič pridružijo še "zunanji" tekmovalci: upokojeni policisti, kolegi iz vojske, carine, gasilskih društev, ekipe nujne medicinske pomoči, ekipe iz osnovnih in srednjih šol, zasebnih podjetij in drugi. Vsaka tekmovalna trojka je sestavljena iz predstavnikov obeh spolov.

Štengijada pa ima poleg športne in družabne tudi dobrodelno noto, saj štartnine v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor že tradicionalno namenjamo za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin, ki si tega sicer ne bi mogli privoščiti; zbrana sredstva jim svečano predamo na zaključni prireditvi Otroške varnostne olimpijade.

Povezane vsebine

Preventivni projekti