Sorodne objave

 

Nekatere bolezni in zdravila lahko prizadenejo človekove psihofizične sposobnosti in zmanjšajo njegovo sposobnost za varno vožnjo motornega vozila. 

Vožnja pod vplivom psihoaktivnih zdravil je lahko zelo nevarna, močno poveča tveganje za udeležbo v prometni nesreči in je zato prepovedana.


slika zloženke Zdravila in promet Dodatne informacije za uporabnike zdravil, ki so tudi vozniki motornih vozil, so objavljene v zloženki:
Ali sem zaradi bolezni ali zdravil, ki jih jemljem, slab voznik?, 
ki jo je izdalo Združenje za razvoj forenzične toksikologije in drugih forenzičnih ved - Fortox.

Med možnimi učinki nekaterih zdravil so namreč zaspanost, utrujenost, omotičnost, slabost, vrtoglavost, tresavica, motnje vida, nočna slepota, zmanjšana zbranost, krči, nemir, agresivnost in drugo. Kar deset odstotkov prometnih nesreč v državah Evropske unije je povezanih z uporabo zdravil, ki imajo negativen vpliv na voznikove psihofizične sposobnosti. Tudi na slovenskih cestah se v zadnjih letih povečuje število voznikov, ki vozijo pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, zato te problematike ne smemo podcenjevati. 

Izjemno pomembno je, da smo pozorni, kako se naše telo odziva na novo zdravilo. Če opazimo, da zdravilo vpliva na naše reakcije, na sposobnost, da se osredotočimo, povzroči zaspanost, ali ima druge neželene učinke, moramo o tem obvestiti zdravnika, vožnji vozila ali zahtevnim aktivnostim pa se raje izognemo.

Najpogostejša dejavnika pri najhujših prometnih nesrečah sta sicer hitrost in vožnja pod vplivom alkohola. Vemo, da alkohol negativno vpliva na vse človeške funkcije, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu (zmanjšuje zbranost, zmožnost zaznavanja dražljajev in odzivanja nanje, povečuje število napak, ki jih voznik naredi med vožnjo), zaradi česar je vožnja pod vplivom alkohola z zakonom prepovedana. Prepovedana pa je tudi vožnja pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi! Tudi te snovi bistveno poslabšajo zmožnost voznika za varno udeležbo v prometu, podobno kot alkohol.

Voznikom zato svetujemo:

  • zdravila_in_promet_pasicaUpoštevajte navodila zdravnikov glede vožnje vozila.
  • Upoštevajte navodila zdravnikov glede odmerkov zdravil.
  • Bodite pozorni na oznake na ovojih zdravil (trikotnik).
  • Bodite zelo previdni pri pitju alkoholnih pijač med terapijo, saj lahko kombinacija že majhne količine alkohola in psihoaktivnega zdravila močno poveča negativne vplive na vožnjo.


Po Zakonu o pravilih v cestnem prometu voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Zagrožena sankcija za ta prekršek je globa najmanj 1.200 evrov in 18 kazenskih točk

Vpliv psihoaktivnih zdravil se ugotavlja s strokovnim pregledom, ki obsega zdravniški pregled, s katerim se ugotavljajo znaki motenj v vedenju, ki lahko povzročijo nezanesljivo ravnanje v prometu, in odvzem vzorcev krvi, urina ali telesnih tekočin za toksikološko raziskavo, s katero se ugotovi prisotnost teh snovi v organizmu.

Povezane vsebine

Prometna varnost