Sporočila za javnost

Letošnje poletje zaznamujejo vročina, gneča na cestah in žal tudi tragične prometne nesreče. V zadnjih desetih dnevih je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 7 udeležencev cestnega prometa, pet jih je prometno nesrečo tudi povzročilo. Umrli so trije vozniki motornih koles, dva voznika osebnega avtomobila, voznik štirikolesnika in potnik v osebnem avtomobilu. Najpogostejši vzrok za te nesreče je bila neprilagojena hitrost, večina umrlih udeležencev prometnih nesreč pa je bila starejših od 40 let. Strokovnjaki za cestnoprometno varnost pa tragične nesreče na cestah pripisujejo tudi utrujenosti voznikov in vročini, ki vpliva na možgane voznikov.

Zaradi velike toplotne obremenitve je Agencija RS za okolje včeraj izdala rdeči alarm, saj naj bi v prihodnjih dneh temperature podnevi ponovno segale do 38 stopinj Celzija. Tako visoke temperature zraka zagotovo vplivajo tudi na počutje voznikov.

Zaradi slabih izkušenj z visokimi temperaturami iz julija 2015, ko je na slovenskih cestah v enem mesecu umrlo 26 udeležencev cestnega prometa, želimo opozoriti, da je treba pri udeležbi v cestnem prometu upoštevati tudi slabo počutje in druge težave, ki jih prinaša vročina.

Vse udeležence v cestnem prometu tako še posebej pozivamo, naj bodo v poletni vročini nadvse previdni, saj se pri voznikih v tem času pogosteje pojavi utrujenost, ta pa močno poslabša zbranost, ki je nujna za varno udeležbo v prometu.

Svetujemo, da si med daljšo vožnjo večkrat vzamete čas za odmor, se sprehodite in se pretegnete ter zaužijete dovolj tekočine.

Pomembna je tudi pravilna nastavitev klimatske naprave, kjer nastavljena temperatura ne sme preveč odstopati od dejanske.

Ne vozite z japonkami, natikači, sandali z visoko peto, oblačila naj bodo lahka in zračna.

Seveda pa je treba vedno upoštevati vse cestnoprometne predpise, vožnjo prilagoditi prometnim razmeram in svojim sposobnostim ter voziti strpno.

Več nasvetov: Varno v poletje na cestah


V sončnih dneh je na cestah tudi množica motoristov in kolesarjev, zato vsem voznikom svetujemo, naj bodo še bolj pozorni nanje, naj vozijo previdno. Odgovorno vožnjo pa svetujemo tudi samim voznikom koles in motornih koles, ki jih ob tem opozarjamo na uporabo zaščitne čelade.

Preberite še: Nasveti za večjo varnost motoristov, Nasveti za kolesarje