Sorodne objave

 

V razstavnem prostoru Univerzitetne knjižnice Maribor so 16. decembra 2008 svečano odprli razstavo ob 60. obletnici delovanja Policijskega orkestra.

081219-RazstavaPO1196

''Vesela sem, da je v bogati razstavni dejavnosti naše knjižnice dobila mesto tudi razstava o Policijskem orkestru,'' je goste nagovorila ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor Vlasta Stavbar in orkestru zaželela še veliko ustvarjalnih let. ''To je velik jubilej za orkester in policijo,'' je zbranim povedal gostitelj, direktor Policijske uprave Maribor Karol Turk, in jih povabil k ogledu razstave.

Poveljnik Policijskega orkestra Janez Kukec je opisal zgodovinski razvoj Policijskega orkestra in potek praznovanja njegovega jubileja. Biserka Debeljak, dolgoletna kustosinja Muzeja slovenske policije, pa je poudarila, da je razstava, ki sicer potuje po celotni državi, sestavljena iz štirinajstih sklopov, ki nazorno fotografsko in tekstovno predstavljajo razvoj orkestra od ljudske milice leta 1948 do danes. Goste je nato popeljala po razstavi in jim pojasnila pomen razstavnih ekponatov.

081219-RazstavaPO1213

Da bi Slovenija imela reprezentativni pihalni orkester za igranje na praznovanjih, proslavah, obletnicah, promenadnih in celovečernih koncertih, je bil leta 1948 ustanovljen Policijski orkester, takrat še kot godba. Godba je nenehno rasla, tako številčno kot kakovostno, in kmalu prerasla v simfonični pihalni orkester, ki sedaj šteje približno 60 članov.

Z njihovim delom in tudi s prizadevanji drugih delavcev slovenske policije in privržencev se je rojevala bogata tradicija glasbenega ustvarjanja in gradil svetovni sloves Policijskega orkestra kot vrhunske pihalne sestave. Leta 1994 ga je vlada imenovala za uradni protokolarni orkester Republike Slovenije.

Poleg državnih protokolarnih obveznosti prireja orkester koncerte in nastopa za policijo in Ministrstvo za notranje zadeve. Njegovo delovanje povezuje slovensko policijo in slovenske državljane, sodeluje pa tudi s tujimi in domačimi kulturnimi ustanovami ter priznanimi dirigenti, solisti in zbori.

Razstava bo na ogled do ponedeljka, 22. decembra 2008.

 

Besedilo in fotografiji: Bartolo Lampret