Sorodne objave

 

V okviru preventivne akcije gorskih policistov na vseh pomembnejših slovenskih gorah, ki je potekala v petek, 24. julija 2009, sta policista iz Policijske uprave Slovenj Gradec, pripadnika gorske enote, Branko Slivnik in Bojan Triglav svetovala planincem na območju Raduhe. Pozorna sta bila predvsem na opremo pohodnikov, pa tudi na njihovo vedenje glede varovanja okolja in ohranjanja narave.

IMG 0031

Raduha je lepa, vendar zahtevna za pohodništvo


Namen tovrstnih preventivnih akcij policije je predvsem zagotavljanje splošne varnosti ljudi v gorah. Policisti gornike opozarjajo na pravilno pripravo na turo, opremo, fizično pripravljenost in predvsem pravočasen odhod od doma.

IMG 0045

Skupina pohodnikov


V času preventivne akcije se je na območju Raduho nahajalo okoli 50 pohodnikov. Po ugotovitvah policistov jih je bila večina primerno obutih in opremljenih za v gore. Policista tudi ugotavljata, da se v primerjavi s prejšnimi leti izboljšuje opremljenost pohodnikov, saj sta bila ta petek le dva, ki sta bila neprimerno obuta.  

Policista Branko Slivnik in Bojan Triglav sta se na vrh Raduhe povzpela po zelo zahtevni poti, nič manj zahtevna pa ni bila niti tista za v dolino, ki gre preko Durc. Sicer se obiskovalci Raduhe vzpenjajo po treh tradicionalnih in dobro poznanih poteh, to je po zelo zahtevni ? zavarovani poti, zahtevni poti preko Durc in nekoliko lažji planinski poti, ki pelje od koče na Lok.

IMG 0049

Nameščena alpinistična čelada pred vstopom v zavarovano smer


Tisti dan policista nista obravnavala nesreč ali poškodb pohodnikov. Kljub temu velja opozoriti, da se največ nesreč v gorah zgodi pri hoji po poti. Vzrok je najpogosteje neprimerna obutev, zaradi česar pride do zdrsa in poškodb različnih delov telesa. Poškodbe so pogosto tudi posledica padajočega kamenja, ki je tudi med vzroki gorskih nesreč, zato je zelo priporočljiva uporaba varnostne čelade. Žal je pohodnikov, ki jo uporablja, zelo malo, in tudi na Raduhi jih je bilo le za vzorec.

IMG 0058

Zadovoljni obrazi obiskovalcev gora na vrhu Raduhe


S pojavljanjem in preventivnim delom v gorah policisti ne želijo povzročati nelagodja med obiskovalci, ampak zmanjšati število gorskih nesreč. Z uporabo osnovne opreme, to je primerne obutve, alpinistične čelade, samovarovalnega kompleta in ob naštevanju ostalih priporočil, lahko v veliki meri močno omilimo posledice nesreč, če do njih že pride.

IMG 0062

Branko Slivnik in Bojan Triglav na vrhu Raduhe


V pogovorih s planinci sta Branko Slivnik in Bojan Triglav zaključila, da ljudje pozitivno ocenjujejo prisotnost policistov v gorah, saj z veliko mero zadovoljstva sprejmejo opozorila in napotke. Obiskovalci gora se zavedajo, da z nespoštovanjem osnovnih navodil izzivajo usodo, čeprav pravila hoje v gorah nemalokrat skoraj zavestno kršijo.

S podobnimi preventivnimi aktivnostmi na območju Pece, Uršlje gore in Raduhe bodo gorski policisti iz PU Slovenj Gradec nadaljevali tudi v prihodnje, saj želijo prispevati k ozaveščanju pohodnikov, da uporaba ustrezne opreme prispeva k njihovi večji varnosti.