Sorodne objave

 

Med 14. in 20. oktobrom 2019 v večini evropskih držav, tudi v Sloveniji, poteka evropsko usklajen poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Namen akcije, ki jo predvideva obdobni načrt Javne agencije RS za varnost prometa, koordinira pa Evropska mreža prometnih policij (TISPOL), je spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov, s čimer lahko neposredno izboljšajo varnost vseh prometnih udeležencev.

215489 65999

Policisti bodo pozorni predvsem na kršitve, ki so povezane s trajanjem vožnje ter obveznimi počitki in odmori voznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami (tahografi) in tehnično brezhibnostjo vozil. Pozornost bo namenjena tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil. Seveda pa bodo pozorni tudi na ostale prekrške v cestnem prometu, ki so lahko vzrok za hujše posledice v prometnih nesrečah (hitrost, varnostna razdalja, nepravilno prehitevanje, stran in smer vožnje itd.).

Poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi je letos poteka že dvakrat, in sicer med 13. in 19. majem ter med 22. in 28. julijem.

V julijskem nadzoru policisti ugotovili 633 kršitev

Med 22. in 28. julijem je bilo v enotedenskem poostrenem nadzoru kontroliranih 235 avtobusov in 2.773 tovornih vozil. Pri 27 voznikih avtobusov in 526 voznikih tovornih vozil so skupaj ugotovili 633 kršitev.

Največ kršitev je bilo povezanih z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvijo hitrosti, preobremenitvijo vozil, neizpolnjevanjem zahteve po obveznih počitkih in odmorih voznikov ter nepravilno zavarovanim tovorom.

Povezane vsebine

V enotedenskem poostrenem nadzoru policisti kontrolirali 235 avtobusov in 2.773 tovornih vozil ter odkrili 633 kršitev