Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

V sodelovanju z združenjem Spominčica - Alzheimer Slovenija smo danes, 15. novembra, na sedežu ministrstva na Štefanovi ulici 2 v Ljubljani slovesno odprli prvo demenci prijazno točko v okviru Ministrstva za notranje zadeve in Policije ter se s tem pridružili mreži demenci prijaznih točk, odprtih v državnih organih in institucijah.

Prihodnji teden bo sledilo odprtje take točke na Policijski upravi Murska Sobota. Do konca projekta bomo vzpostavili 66 takšnih točk na različnih lokacijah v Sloveniji. V sodelovanju z združenjem pa smo že začeli tudi z usposabljanji policistov in zaposlenih v ministrstvu, da bodo znali prepoznati znake demence in osebi z demenco nuditi ustrezno pomoč.

Zbrani na odprtju demenci prijazne točke v avli na Štefanovi 2

Zbrane je uvodoma nagovorila predsednica združenja Spominčica - Alzheimer Slovenija Štefanija Lukič Zlobec, ki je povedala, da je to že 195. demenci prijazna točka. "Demenca je največji zdravstveni, socialni in finančni problem sodobne družbe," je opozorila.

Poudarila je, da je treba družbo ozaveščati o tej bolezni in o njej govoriti na glas. Kot člani Alzheimer Evropa in svetovne Alzheimer organizacije upoštevajo njihova priporočila, zato so začeli z ozaveščanjem slovenske javnosti z odpiranjem demenci prijaznih točk. Po njenih besedah je posluh slovenske družbe za reševanje tega problema zelo velik. Gre za točke, kjer lahko svojcem in bolnikom ponudimo pomoč in ustrezne informacije. Zaradi narave bolezni pa je po besedah predsednice združenja zelo pomembno, da znajo njene znake prepoznati tudi policisti. "Pa ne le to, poznati moramo vsa dejstva o tej bolezni, da lahko s skupnimi močmi rešujemo težave bolnikov in jih vključujemo v družbo," je še dodala.

20191115 00974679 FotoSTA

V nadaljevanju je zbrane nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je izrazil veliko zadovoljstvo ob odprtju prve demenci prijazne točke v prostorih notranjega ministrstva. Ministrstvo aktivno sodeluje v vladnem projektu Strategije dolgožive družbe in je nosilec dveh vsebinskih področij: Preprečevanje starostne diskriminacije in Osebna varnost starejših. "Demenca je bolezen, ki je vse pogosteje prisotna v naši družbi in lahko prizadene kogarkoli izmed nas. Zato je pomembno, da se je zavedamo vsi in se o njej pogovarjamo na glas," je še dejal minister.

Znake demence morajo znati prepoznati tudi policisti

Pomemben je pravilen pristop do oseb z demenco med vsemi družbenimi skupinami. Prve znake demence bi morali znati prepoznati tako bližnji in prijatelji kot zaposleni v trgovinah, bankah, lekarnah, knjižnicah in na pošti, seveda pa tudi gasilci in policisti.

73539222 716365332208656 8434017890356690944 o

Zato je odprtje prve demenci prijazne točke na ministrstvu pospremilo tudi usposabljanje za policistke in policiste ter preostale zaposlene na ministrstvu (na fotografiji).

Seznanili so se z načini pomoči osebam z demenco v zgodnejši fazi bolezni, ki so še samostojne in aktivne, in drugim osebam z demenco, ki se pogosto izgubijo in ne najdejo poti domov, ker ne prepoznajo okolice, v kateri se znajdejo, pa tudi njihovim svojcem. Z usposabljanji policistov o demenci bomo nadaljevali tudi v prihodnje.

Projekt skupaj z združenjem Spominčica sicer vodi Ministrstvo za zdravje.

Več v sporočilu za javnost MNZ: Odprli smo prvo demenci prijazno točko

Foto: Nejc Kastner/STA