Sorodne objave

 

Med 13. in 26. januarjem 2020 smo policisti poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljate mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. V tem času smo ugotovili 3.755 kršitev.

Pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa je tudi letos po vsej državi potekala preventivna akcija, s katero smo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti smo v tem času ugotovili 3.755 kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Izdali smo 3.383 glob in izrekli 372 opozoril.

V letošnji akciji je bilo ugotovljenih nekaj več kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo kot lani.

Čeprav gledamo, naši možgani takrat ne vidijo!

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Zadnja leta se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Foto AVP telefon ubija preventivna akcija

Policisti svetujemo: Ko voziš, ne uporabljaj telefona!

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, vendar pa tudi prostoročno telefoniranje ni varno! Zato v policiji svetujemo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom, ne pregledujete socialnih omrežij, si ne zapisujete opomnikov, ne brskate po spletnih straneh, ne fotografirate ali snemaje, ne uporabljate telefona za navigacijo ipd., saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Tudi kolesarjem in pešcem svetujemo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna in prepovedana je uporaba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda (za katerega voznik ne potrebuje vozniškega dovoljenja) je 40 evrov. Tudi pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov, temveč svojo pozornost raje namenite lastni varnosti v prometu.

Povezane vsebine

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona