Sorodne objave

 

Tudi slovenska policija v zadnjem času zaznava različne oblik goljufij na spletu, ki so povezane s koronavirusom in s katerimi si storilci poskušajo pridobiti premoženjsko korist. Spletni goljufi se namreč prilagajajo trenutnim razmeram in vas pod pretvezo širjenja različnih informacij o koronavirusu lahko oškodujejo. Na tovrstne primere v zadnjem obdobju opozarjajo tudi mnoge svetovne in domače organizacije, med drugim Europol, Interpol, WHO in SI-CERT.

GettyImages 691171136 PeopleImages

Bodite pozorni, nepridipravi uporabljajo različne prevare

  • Uporabljajo lažna elektronska sporočila in sporočila preko družabnih omrežij, v katerih se storilci predstavljajo kot člani dobrodelnih organizacij Fundacije OZN, Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in vas naprošajo za donacije;
  • lažno trgovanje preko spleta, kjer goljufi preko lažno ustvarjenih spletnih strani, objav na spletnih socialnih omrežjih ali s posredovanjem elektronskih sporočil ponujajo zaščitno opremo (maske za obraz, kirurške maske, razkužila za roke, zdravila ipd.). Običajno goljufi želijo, da plačilo kupnine opravite vnaprej, blaga pa v nadaljevanju ne dostavijo;
  • telefonske prevare, v sklopu katerih storilci po telefonu kličejo starejše občane pod pretvezo, da jih kliče sorodnik (npr. vnuk), ki je trenutno v bolnišnici zaradi zdravljenja okužbe s koronavirusom. Od vas zahtevajo, da nujno izvedete plačilo stroškov zdravljenja in drugih storitev;
  • ribarjenje (t. i. phising), kjer vas storilci preko preko elektronskih sporočil pod pretvezo, da je pošiljatelj Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ali druga obstoječa organizacija, pozivajo da odprete povezave ali spletne strani na temo koronavirusa, s čimer širijo zlonamerno programsko opremo, od uporabnikov pa zahtevajo vpis različnih podatkov, kot so uporabniškega imena in gesla, številke plačilnih kartic, bančnih računov ipd.

Preventivni nasveti policije

Policisti vam ob prejetju tovrstnih sporočil svetujemo, da:

  • na prejeto pošto ne odgovarjate,
  • ne odpirate morebitnih datotek, ki so v priponkah,
  • ne klikate na podane povezave,
  • ne nakazujete denarja,
  • ne posredujete svojih osebnih ali katerih koli drugih podatkov (npr. podatkov plačilnih kartic, bančnih računov),
  • prejeto spletno pošto, ki ni bila posredovana iz uradnih virov, ne širite naprej in jo dodate na t. i. listo nezaželene pošte oziroma jo blokirate.

Bodite pozorni 1

Previdno pri spletnih nakupih

Prav tako svetujemo, da ste pri spletnih nakupih previdni pri naročanju izdelkov za zaščito pred koronavirusom. Uporabljate le priznana spletna prodajna mesta, pred nakupom preverite razpoložljive informacije o izdelku in prodajalcu. Še posebej bodite pozorni v primerih, če se plačila izvajajo preko plačilnih sistemov Western Union, Moneygram.

Če ste bili oškodovani, to prijavite policiji

Če ste bili oškodovani, zadevo prijavite policiji. V trenutnih razmerah svetujemo, da oddate elektronsko prijavo, saj v skrbi za zdravje ljudi v teh dneh svetujemo, da nas raje pokličete ali nam pišete. Če nimate te možnosti, pa se seveda lahko zglasite na najbližji policijski enoti.

Več informacij in preventivnih nasvetov

Povezane vsebine

Pri delu od doma ne pozabite na varnost - opozorilo pred spletnimi kriminalci

SI-CERT: Varno delo na daljavo

Karantena bo minila, fotografije in podatki na spletu pa bodo ostali za vedno - nasveti za varno rabo interneta

Varnost na internetu