Sorodne objave

 

Čeprav je uporaba petard v Sloveniji prepovedana, še vedno beležimo primere poškodb zaradi neustrezne uporabe tovrstnih pirotehničnih sredstev. Mnoge te poškodbe zaznamujejo za vse življenje, poškodovanega dela telesa pa kljub sodobnemu znanju in tehničnemu napredku v medicini ne moremo povrniti v prvotno stanje.

Skupaj s strokovnjaki UKC Ljubljana in miss Universe 2013 Saro Savnik smo zato na današnji novinarski konferenci opozorili na posledice nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov ter pozvali k mirnim in varnim prazničnim dnem.

IMG 3229Zvočni posnetek izjave Daniela Juga, Uprava uniformirane policije GPU (mp3)


Pri uporabi pirotehničnih sredstev ni prostora za objestnost in alkohol, je opozoril Daniel Jug iz Uprave uniformirane policije GPU: "Policisti posvečamo posebno pozornost problematiki uporabe pirotehničnih sredstev, predvsem tam, kjer prihaja do večje uporabe pirotehničnih izdelkov, katerih glavna značilnost je pok. Pri tem zoper kršitelje ustrezno ukrepamo. Samo lani smo obravnavali 150 kršitev po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, in zasegli več kot 107 tisoč kosov pirotehničnih izdelkov. Tudi letos pa nadaljujemo z uspešno preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard, v okviru katere osveščamo zlasti osnovnošolce o nevarnostih uporabe pirotehničnih sredstev."


Statistični podatki  

bodi zvezda web1

Tiste, ki ne morejo brez pirotehničnih izdelkov zato pozivamo, da jih kupujejo le pri pooblaščenih trgovcih (pri nakupu naj bodo pozorni na oznako standarda CE), se dobro seznanijo z navodili proizvajalca in jih tudi upoštevajo. Kar pa je najpomembneje - pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol ali objestnost.<

SaraZvočni posnetek izjave Sare Savnik, miss Universe 2013 (mp3) 


S svojo osebno zgodbo je mlade nagovorila tudi Sara Savnik, sicer miss Universe leta 2013, ki je zaradi poka petarde pred leti utrpela okvaro sluha. Kot je dejala ob zaključku novinarske konference, si bo 14. november 2005, ko je zaradi poka petarde pristala v UKC Maribor, zapomnila za vedno. Danes nosi dva slušna aparata in si želi, da bi lahko tudi skozi svojo izkušnjo javnost še bolj ozavestila o tem, kako nevarna so lahko pirotehnična sredstva.

IMG 3249

Asist. mag. Simon Herman, dr. med., iz Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana je opozoril, da je pri uporabi pirotehnike potrebna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi - enako kot pri vožnji: "Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi ne more vrniti v enako stanje kot pred poškodbo... Veseli pa nas, da zadnja leta število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada. Zagotovo ima tu velik pomen ozaveščanje, zato vas medije za pomoč prosimo tudi letos."


Zvočni posnetek izjave asist. mag. Simona Hermana, dr. med., UKC Ljubljana (mp3)

Zvočni posnetek izjave prof. dr. Uroša Ahčana, dr. med., UKC Ljubljana (mp3)


Pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi se v UKC Ljubljana srečujejo z različnimi poškodbami, od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Večinoma so poškodovane kosti in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi kasneje. Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti. »Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se nato celo življenje spopadajo psihofizičnimi posledicami,« je o poškodbah povedal prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med. predstojnik KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike UKC Ljubljana.


Kategorije pirotehničnih izdelkov (wmv)

Matevž Gladek, Oddelek za protibombno zaščito Specialne enote o kategorijah pirotehničnih sredstev


Prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (to so pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena 19. pa do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem. V tem času je dovoljena tudi uporaba nekaterih drugih pirotehničnih izdelkov, na primer rimske sveče, rakete, fontane in baterije. Uporaba fontan in baterij je dovoljena starejšim osebam od osemnajst let.

1kategorijaNekaj pirotehničnih izdelkov 1. kategorije


Ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavnih učinek je pok, je prepovedano uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, zgradbah in zaprtih prostorih in v prevoznih sredstvih javnega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve.

2kategorijaNekaj pirotehničnih izdelkov 2. kategorije


V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo. Pri tem naj še opozorimo, da je fizičnim osebam prepovedana:

  • predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka,
  • uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih,
  • lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi,
  • preprodaja pirotehničnih izdelkov.

3kategorijaPirotehnični izdelek 3. kategorije


Prodaja, posest in uporaba vseh tistih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. Gre za petarde različnih oblik in moči.

nedovoljeneNekaj prepovedanih pirotehničnih izdelkov


V policiji si želimo, da bi preventivna opozorila dosegla svoj namen tako, da pirotehnika ne bi bila povod za poškodbe ali kršitve. Globe, ki so predpisane za kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, znašajo za posameznika od 400 do 1.200 evrov (48. člen). To je tudi predpisana globa za kršitve, ki jih najpogosteje obravnava policija. Globe za pravne osebe pa se gibljejo med 5.000 in 50.000 evrov (46. člen) oziroma od 3.000 do 15.000 evrov (47. člen).