Sorodne objave

 

Pred prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki tudi letos opozarjamo na varno in uvidevno uporabo pirotehnike, s čimer želimo zmanjšati tako število telesnih poškodb kot različnih kršitev. Če se jim torej že ne morete upreti, pirotehnične izdelke uporabljajte vsaj previdno in odgovorno. To pomeni tako, da pri tem ne boste ogroženi ter da ne boste ogrožali in motili drugih.

PLAKAT Bodi zvezda 2023Policisti pozivamo k previdni in odgovorni uporabi pirotehnike

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehnike, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike zaznamuje za vse življenje. Poleg tega pa tudi moti živali in onesnažuje okolje.

Upoštevajte torej zakonska določila glede uporabe. Najpogosteje namreč do poškodb, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči ipd., pride prav zaradi eksperimentiranja s pirotehničnimi snovmi, neodgovornosti posameznika in neupoštevanja navodil proizvajalca.

Kdaj sta dovoljeni prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov?

Pri nas je pirotehnične izdelke kategorije F1 dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, in še to samo starejšim od 14 let.

Uporabljati jih je dovoljeno samo od 26. decembra do vključno 1. januarja, pri čemer jih morajo otroci uporabljati pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Pri tem poudarjamo, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena.

Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost.

Zaradi kršitev zakonskih določb o uporabi pirotehnike lahko posamezniku izrečemo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Želimo vam prijeten in varen praznični december!

Povezane vsebine

Varna uporaba pirotehnike – preventivni nasveti

Projekt Bodi zvezda, ne meči petard