Sorodne objave

 

V noči s 6. na 7. avgust 2020 smo zaradi porasta nezakonitih migracij izvedli poostren nadzor na območju Policijske uprave Koper. Namen poostrenega nadzora je bil preprečevanje in odkrivanje nezakonitih prehodov meje na najbolj obremenjenih območjih te policijske uprave, s posebnim poudarkom na točkah in relacijah med Hrvaško in Italijo. V času poostrenega nadzora je bilo skupno v Sloveniji prijetih 209 nezakonitih migrantov.

V obdobju od 1. januarja do 6. avgusta 2020 je bilo obravnavanih 7.805 ilegalnih prehodov državne meje. V enakem lanskem obdobju smo obravnavali 7.835 ilegalnih prehodov. Letos se je število minimalno zmanjšalo v primerjavi z enakim obdobjem lani. V letošnjem letu prevladujejo državljani Maroka, Pakistana in Afganistana. Rastoč trend nezakonitih migracij zaznavamo predvsem v zadnjih dveh mesecih, po prenehanju ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19.

video foto

Med poostrenim nadzorom je bila s pomočjo drona s termovizijsko kamero odkrita večja skupina nezakonitih migrantov.

Oglejte si video

Policijske uprave Ljubljana, Koper in Novo mesto ostajajo najbolj obremenjene z nezakonitimi prehodi državne meje. Največ ilegalnih prehodov je letos obravnavala PU Ljubljana, kjer se obseg nedovoljenih migracij močno povečuje. Obravnavala je 37 odstotkov vseh. PU Koper je obravnavala 28 odstotkov in PU Novo mesto četrtino vseh.

Policija svoje ukrepe prilagaja načinom storitve nezakonitih prehodov državne meje. Zaradi tega tudi vseskozi ocenjuje situacijo na tem področju, tako v Sloveniji kot tudi v regiji. Glede na ukrepe, ki jih ob slovenski meji izvaja Italija, še posebej velik poudarek dajemo nadzoru območja od hrvaške do italijanske meje. Zato smo od 6. avgusta 2020 od 19. ure do 7. avgusta 2020 do 10. ure izvedli poostren nadzor, v katerem smo večino dodatnih policistov napotili na območje Policijske uprave Koper.

V poostrenem nadzoru so dodatno sodelovali še policisti posebne policijske enote; policisti, vodniki službenih psov in debriferji Specializirane enote za nadzor državne meje; policisti Specializirane enote za nadzor prometa, Letalska policijska enota s helikopterjem ter operaterji z droni iz Uprave za informatiko in telekomunikacije.

IMG 83fa930f72b4713a7bf7e6f12487ce90 V

 Danes zjutraj so policisti na Škofljici ustavili tovorno vozilo in v njem odkrili 53 (in ne 52, kot smo prvotno zapisali) nezakonitih migrantov, državljanov Pakistana, ki jih je v nečloveških razmerah, nevarnih za življenje migrantov, prevažal španski državljan.

Poleg poostrenega nadzora policija intenzivno izvaja aktivnosti za prijetje nezakonitih migrantov tudi na drugih relacijah, ki pomenijo povečano tveganje za nezakonite migracije. Tako so policisti danes zjutraj na Škofljici ustavili tovorno vozilo, španskih registrskih številk, ki ga je vozil državljan Španije. V tovornem delu vozila so odkrili 53 nezakonitih migrantov, vozniku (osumljencu) pa je bila odvzeta prostost in bo obravnavan za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. čl. Kazenskega zakonika.

migranti

Nezakonite migrante pogosto prevažajo v izjemno nečloveških in nevarnih razmerah.

Povezane vsebine

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami

Od 2. do 5. junija poostren nadzor meje s Hrvaško: "Migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov želimo sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača."