Sorodne objave

 

V ponedeljek, 5. oktobra 2020, se bo začela preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden - bodi previden, ki bo trajala do 18. oktobra 2020. V tem času bomo policisti preverjali pravilno ravnanje voznikov in pešcev. Namen akcije je opozoriti na varnost te najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu. Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Pešci, poskrbite za svojo vidnost, vozniki, pazite nanje!

Zvočni posnetek izjave predstavnika Sektorja prometne policije Roberta Vehovca

posveti mi pozornost

Med 5. in 18. oktobrom poostreni nadzori policije

Policisti bomo v tem času izvajali krajše poostrene nadzore tam, kjer je največja problematika varnosti pešcev, predvsem v bližini prehodov za pešce. Pri tem bomo pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitve (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) ter na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.).

Pešce bomo tudi opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu in jim razdelili nekaj odsevnih teles za njihovo večjo vidnost.

prednost najkrasje zavorne poti

Oglejte si video: "Pešec, imaš eno pomembno prednost - prednost najkrajše zavorne poti. Izkoristi kdaj, se izplača!"

Pešci, poskrbite za svojo vidnost, vozniki, pazite nanje!

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona. Ob slabši vidljivosti in ponoči obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje! Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.

Vozniki, vozite previdno in pazite na ranljivejše udeležence, še posebej na območju prehodov za pešce in na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.

bodi viden

Oglejte si video: Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje!

Letos varnost pešcev nekoliko boljša kot lani

Stanje na področju varnosti pešcev se je v letošnjem letu v primerjavi z enakim lanskim obdobjem izboljšalo. Manj pešcev je bilo udeleženih v prometnih nesrečah, prav tako pa so se zmanjšale posledice. Še vedno pa ostaja najpogostejši vzrok za prometne nesreče z udeležbo pešcev neupoštevanje pravil o prednosti, pri prometnih nesrečah s hujšimi posledicami pa nepravilnosti s strani pešcev.

Med najpogostejšimi kršitvami v prvih devetih mesecih letošnjega leta so kršitve, povezane z nepravilnim ravnanjem pešcev. Takšnih je bilo 2.770 (v enakem obdobju lani 3.352). Sledijo kršitve neupoštevanja rdeče luči, teh je bilo letos 915, v enakem obdobju lani pa 1.123.

Več informacij o nacionalni akciji, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, najdete v njihovem sporočilu za javnost.

Povezane vsebine

Bodi preVIDEN - nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu

Vozniki, pazite na pešce!Vozniki, pazite na pešce!