Sorodne objave

 

Pred jutrišnjim martinovim agencija za varnost prometa in policija znova pozivata vse udeležence k ničelni toleranci do alkohola v prometu, obenem pa tudi k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19.

alkohol1

 

Vse do 15. novembra poostreno preverjamo, ali vozite pod vplivom alkohola in drog

V tem tednu poteka nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti tako vse do 15. novembra 2020 po vsej Sloveniji izvajamo poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. K odgovorni in varni udeležbi v prometu pa pozivajo tudi znani obrazi: "Zaradi vožnje pod vplivom alkohola lahko vse življenje obžalujete en sam trenutek nepremišljenosti!"

Že ena merica alkohola spremeni zaznavo v prometu

Že prvi popit kozarec alkohola vpliva na zaznavo v prometu. Upočasni pravilnost in pravočasnost reakcij. Zato se nikar ne podajte v promet, saj se pod vplivom alkohola nadzor nad ravnanjem spremeni. Alkoholiziranost vpliva na ravnanje v kritičnih situacijah, promet pa je zelo nepredvidljiv. Alkohol ostaja širok družbeni problem, ki se v času epidemij krepi, kar na ceste prinaša povečana tveganja za nastanek prometnih nesreč.

alkohol2

Letos med vozniki že skoraj 11.000 kršitev, povezanih z alkoholom

V prvih desetih mesecih letošnjega leta smo policisti obravnavali 10.624 kršitev s področja alkohola, v enakem obdobju lani pa 11.229. Izmed teh je bilo največ, kar 8.663 kršitev (v enakem lanskem obdobju 9.128), ugotovljenih pri voznikih osebnih vozil, 861 kršitev pri kolesarjih (v enakem lanskem obdobju 912), 531 pri voznikih enoslednih motornih vozil (v enakem lanskem obdobju 562) in 443 pri voznikih tovornih vozil (v enakem lanskem obdobju 460).

alkohol3

Bodite odgovorni do sebe in do drugih

Letošnje martinovo bo imelo zaradi številnih ukrepov precej drugačno podobo, kot jo povezujemo s tem praznikom. Prav zaradi epidemije pa je na mestu spomniti tudi na globlji pomen praznovanja goda sv. Martina, to je solidarnost do ljudi in nudenje pomoči tistim, ki so je potrebni. Zato obenem pozivamo tudi k spoštovanju veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Bodite 0,0 voznik, spoštujte ukrepe, na pot se odpravite, če je res nujno, predvsem pa s svojim odgovornim ravnanjem prispevajte k umirjanju razmer. Bodite odgovorni do sebe in do drugih. 

Povezane vsebine

Pred jutrišnjim martinovim opozorila Agencije za varnost prometa in Policije k ničelni toleranci do alkohola v prometu